Seznam.cz krosna nafotila areál vily Tugendhat i brněnskou Botanickou zahradu

Aneta Kapuciánová 31. května 2018

Po atraktivních turistických místech České republiky nachodili dobrovolníci za poslední rok se Seznam.cz krosnou okolo 150 kilometrů. Díky tomuto speciálnímu snímacímu zařízení přenáší fotografie z nejkrásnějších míst naší země do aplikace Mapy.cz. Ta je nyní obohacena o více než 14 300 panoramatických snímků z míst, kam se dá dostat pouze pěšky. Je mezi nimi nově například areál brněnské vily Tugendhat či Botanická zahrada Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity.

Díky panoramatickým snímkům ze Seznam.cz krosny si lidé mohou na Mapy.cz virtuálně projít nejkrásnější turistické lokality včetně chráněných krajinných oblastí i přes počítač, tablet nebo mobil, když zrovna nemají čas nebo možnost do nich vyrazit osobně,“ říká Jakub Faifer, produktový manažer služby Mapy.cz, a dodává, že snímací zařízení jsou nyní v terénu už čtyři. Cílem je nafotit všechny turistické trasy na území České republiky.

Unikátní snímací systém Seznam.cz krosna byl vyvinut pro snímkování cest pro pěší. Jeho aktuální verze používá 10 kamer, je přenosný v obyčejné krosně, váží méně než sedm kilogramů, a to včetně baterie, která vydrží šest hodin nepřetržitého provozu.

Každá kamera krosny má rozlišení 16 MPx a výsledná fotka může mít díky překryvům rozlišení až 120 MPx. Seznam.cz krosna se ovládá přes mobilní telefon, který je k ní připojen prostřednictvím WIFI. Fotky dělá každých sedm vteřin. U snímacího systému je možné nastavit expozici snímání vždy ručně na jeho začátku podle aktuálních světelných podmínek i počasí, takže výsledné fotografie jsou velmi kvalitní. Oproti snímacímu systému v autech, která pořizují Seznam.cz Panorama, mají fotografie o něco menší dosah čitelnosti, což je pro turistické trasy adekvátní.

Služba Mapy.cz svým uživatelům umožňuje vyhledat atraktivní místa v okolí, poskytuje tipy na zajímavé výlety, ať už pěšky, na kole, nebo autem. Samozřejmostí je i doporučování nejbližších restaurací, hotelů nebo zastávek městské hromadné dopravy. Mapy.cz prostřednictvím počítače nebo mobilního telefonu denně využije 750 tisíc lidí.

Aneta Kapuciánová

PR manažerka a tisková mluvčí

Sdílet na sítích