Mapy.cz aktualizovaly letecké snímky České republiky

Aneta Kapuciánová 7. června 2018

Nejoblíbenější česká turistická aplikace Mapy.cz společnosti Seznam.cz dnes po roce opět přidala nové letecké snímky jedné třetiny České republiky. Z ptačí perspektivy si lidé mohou prohlížet záběry Vysočiny, celého Jihočeského a Pardubického kraje i části Královéhradeckého regionu, a to jak v mobilu, tak i v tabletu nebo na stolním počítači.

Mapová vrstva je obohacena o 82 132 nově pořízených snímků, které pokrývají území o rozloze 25 200 km2. Ortofoto, jak se letecké snímky nazývají, byly pořizovány v období od května do října loňského roku a jejich celková velikost činí 1,3 TB.

Realizace probíhala ve vegetačním období, kdy mají stromy listy a zároveň je slunce dostatečně vysoko, aby objekty nebyly schovány ve stínu. „Každý rok obnovíme zhruba třetinu snímků. Fotili jsme od jara do podzimu, kdy nám počasí přálo. Pořízení záběrů z letadla totiž vyžaduje nebe bez mraků a naprostou viditelnost. Vždy se soustředíme na jednu oblast, kterou dokážeme pokrýt v dostatečné kvalitě, aby byly snímky co nejostřejší a měly nejvyšší kontrast,“ říká Jakub Faifer, produktový manažer Mapy.cz.

V aktualizované letecké mapě si tak lidé doslova na vlastní oči naplánují výlet například po jihočeských památkách nebo cyklostezkách. Nejzřetelnější proměnou prochází ortofoto zejména ve městech, kde lze sledovat například průběh výstavby nových budov. Ověřit si rok pořízení daného snímku lze přímo v letecké mapě v levém dolním rohu. „Novou mapovou vrstvu dlouhodobě vytváříme společně s firmou TopGis, která nám snímky pořídí, následná postprodukce a finální podoba ortofoto je na týmu Mapy.cz,“ dodává Faifer.

Služba Mapy.cz svým uživatelům umožňuje vyhledat atraktivní místa v okolí, poskytuje tipy na zajímavé výlety, ať už pěšky, na kole, nebo autem. Samozřejmostí je i doporučování nejbližších restaurací, hotelů nebo zastávek městské hromadné dopravy. V letošním roce se Mapy.cz zapojily do projektu Lví stopa, jehož cílem je pomocí zaznamenaných úseků odjetých na kole vykreslit český státní symbol (dvouocasého lva) do mapového podkladu. Mapy.cz prostřednictvím počítače nebo mobilního telefonu denně využije 750 tisíc lidí.

Aneta Kapuciánová

PR manažerka a tisková mluvčí

Sdílet na sítích