Konference SIGIR 2018

10. srpna 2018

ACM SIGIR (Special Interest Group on Information Retrieval)  je konference, která se zabývá pořízením, organizací, ukládáním, vyhledáváním a šířením informací – a to všechno z teoretického a praktického pohledu.

Tento rok se konference konala v krásném malém městečku Ann Arbor ve státě Michigan.

Chris Manning (Stanford)’s SIGIR keynote:

“I’m certain that deep learning will come to dominate SIGIR over the next couple of years … just like speech, vision, and NLP before it.”

Téma neuronových sítí tentokrát určitě dominovalo nad ostatními. Řešily se především možnosti a cesty používání NN (Neural Network) v doporučování a vyhledávání (např. jak překonat tzv. semantic gap).

Dalším velkým tématem bylo vysvětlování modelů strojového učení. K tématu přišly otázky typu: „Proč model (lesy nebo neuronové sítě) rozhodnul tak, a ne jinak? Jaké vlastnosti to ovlivnily nejvíce? Máme doporučovat nejpopulárnější věci (hudba, články) nebo více diverzifikovat?“

Dalšími zajímavými tématy bylo:

– jak pracovat s omezenými či zašumělými daty

– pseudo-relevance feedback

– optimalizace vyhodnocování lesů (random forest) pro rankování

Přišlo nám, že komunita vědců a lidé z praxe často řeší odlišné problémy, nicméně tyto 2 světy nemůžou existovat úplně separátně a proto bychom měli více spolupracovat s různými instituty, především školami.

Bylo nám ctí potkat se s mnoha lidmi z oboru z jiných zemí. Zároveň nám všem přišlo, že ve fulltextu řešíme věci obdobně jako ostatní firmy ve světě.

Sdílet na sítích