Seznam.cz oslaví Mezinárodní den psů

Kristýna Hořovská 23. srpna 2018

Mezinárodní den psů, který připadá již na tuto neděli 26. srpna 2018, je pro Seznam.cz, jehož maskotem je právě pes Krasty, významným dnem. Vůbec nejoblíbenějším mazlíčkem jsou v Čechách bezkonkurenčně právě tato zvířata. Podle výzkumu společnosti Seznam.cz je chová hned 40 % z nás. Nejčastěji máme doma křížence, mezi nejpopulárnější rasy pak patří teriéři, ovčáci, retrívři, labradoři nebo čivavy a jezevčíci.

Z výzkumu, který probíhal formou online dotazování v období 7. – 11. června 2018 na vzorku více než 1 700 lidí starších 15 let vyplynulo, že největší vliv na to, jestli si psa pořídíme, nebo ne má fakt, zda jsme ho měli i v dětství. Obecně jsou psi často chováni na vesnicích a v rodinných domech, kde mají příjemnější podmínky k životu. „Většinou je vídáme v rodinách s dětmi. Jako společníka je ale má i každý čtvrtý člověk, který žije v domácnosti sám,“ říká Darek Pikálek, uživatelský a marketingový výzkumník společnosti Seznam.cz.

Nějakého domácího mazlíčka má doma 70 % lidí. Chovatelé za ně platí měsíčně v průměru zhruba tisíc korun. „Někteří majitelé psů ale za své miláčky neváhají utratit mnohem větší částky. Hitem na Zboží.cz jsou chytré dávkovače umožňující díky internetovému připojení odměřit psí granule na dálku v době, kdy je majitel na dovolené. Jejich výhodou je i to, že majitelé mohou své mazlíčky na dálku sledovat nebo na ně mluvit. Na letní dovolenou trávenou společně zase lidé pořizují psům speciální batohy, ve kterých si zvířata mohou sama nést potravu,“ říká Milan Šmíd, manažer služby Zboží.cz. V současné době podle něj lidé investují třeba i do chladicích podložek, které pomohou psím společníkům přečkat parné dny. Hodně pozorní majitelé pak investují i do bazénů pro psy.

Psí hotely jsou využívány minimálně, jejich propagace pokulhává

Pokud majitelé odjíždí na dovolenou, o psího mazlíčka se starají zpravidla jejich příbuzní nebo známí. Placené služby využívá minimum lidí. Jde o okrajovou službu, kterou i v Praze využívá jen 6 % dotázaných. Důvodem je, že o těchto možnostech mnoho lidí neví, nebo je vůbec nenapadne je využít. Desetina respondentů ale uvedla, že by se jim takové služby někdy hodily. Počet firem, které tyto služby v Čechách nabízí ale stoupá a řada z nich má i teď v létě promo kampaně. „Aktuálně evidujeme 292 míst, kde lze pejska ubytovat. Za poslední rok se u nás registrovalo 40 nových hotelů,“ uvádí Michal Zadák, manažer inzertních služeb Seznam.cz.  

Kristýna Hořovská

PR specialista

Sdílet na sítích