Protokol HTTPS zajistí vyšší bezpečnost webu

Provozujete již své stránky na zabezpečeném protokolu HTTPS? Pokud nikoli, čtěte pozorně tento článek. Níže se dozvíte několik důvodů, proč se vám přechod na HTTPS vyplatí.

Jaký je rozdíl mezi HTTP a HTTPS

Hlavním rozdílem protokolu HTTPS je jeho bezpečnost. Data odesílaná pomocí protokolu HTTPS jsou zabezpečena protokolem Transport Layer Security (TLS), který poskytuje tři klíčové vrstvy ochrany: šifrování, autentizaci a integritu dat.

Pokud poskytujete obsah vašeho webu bezpečně přes HTTPS dokážete garantovat, že nikdo nezmění to, jak se stránka zobrazí uživateli. HTTPS je nejlepší cesta, jak ochránit uživatelská data a bránit se proti krádeži identity.

Výhody zabezpečeného webu

Rychlost

Webové stránky provozované na protokolu HTTP jsou o mnoho pomalejší. Rychlost načítání HTTPS je vyšší díky SPDY protokolu, což je experimentální protokol, který dokáže sdružovat požadavky na jednotlivé soubory. Doporučujeme udělat si test rychlosti HTTP vs. HTTPS https://www.httpvshttps.com.

Vyšší rychlost načítání stránek znamená vyšší počet zobrazení reklamy, tedy i vyšší provizi pro vás.

Více informací o návštěvnících

Díky protokolu získáte o svých návštěvnících více informací. Při přechodu z HTTP na HTTPS některé prohlížeče nepředávají referrer a návštěvy tak v Google Analytics vůbec nemusíte vidět.

Bezpečnost a důvěryhodnost

Protokol HTTP data nešifruje a nikdy nelze určit, zda obsah, který si uživatel prohlíží, patří dané webové stránce. Zároveň je také prevencí před vkládáním nežádoucích programů do webových stránek. Některé prohlížeče navíc zobrazují uživatelům upozornění, pokud vstupují na web na protokolu HTTP.

Lepší pozice ve vyhledávání

Vyhledávání společnosti Seznam.cz zvýhodňuje weby, které jsou zabezpečené protokolem HTTPS. Při řazení výsledků je jedním z mnoha signálů relevance také to, zda je web na zabezpečeném protokolu.

Závěrem si položte tři důležité otázky

  1. Chcete váš web udržovat aktuální?
  2. Chcete zrychlit načítání vašeho webu?
  3. Chcete se vyhnout problémům, když bude váš web nést označení jako nezabezpečený web?

Pokud jste na všechny tři otázky odpověděli ANO, doporučujeme tento převod provést co nejdříve u všech vašich webových stránek. A jak na to? Náš kolega Jarda Hlavinka radí, co si při přechodu na HTTPS pohlídat.

Další doporučení pro přesměrování webu jsou detailně popsané v naší nápovědě: https://napoveda.seznam.cz/cz/fulltext-hledani-v-internetu/presmerovani-webu/

Za tým Seznam Partner Lucie Lämleinová.

Sdílet na sítích