Nejsladší den v roce se blíží. Češi nejraději mlsají hořkou čokoládu a čoko krémy

Aneta Kapuciánová 10. září 2018

Ve čtvrtek 13. září si může každý bez výčitek zahřešit konzumací snad nejoblíbenější sladké pochoutky, svět totiž slaví Mezinárodní den čokolády. Jak se zájem o tzv. lék na stres vyráběný z kakaových bobů odráží v těchto dnech na českém internetu a v nákupních řetězcích? Data nákupního rádce Kupi.cz ukazují, že v obchodech lidé nejvíce nakupují čokoládové krémy, na internetu je podle vyhledávače Zboží.cz nejžádanější hořká čokoláda.

Pohled na trojici nejnavštěvovanějších produktů ve vyhledávači Zboží.cz ukazuje, že lidé na internetu mají vyloženě specifické požadavky, protože zmiňované čokolády by v běžných kamenných prodejnách jen tak nesehnali. První příčku drží belgická mléčná čokoláda určená do mléčné fontány, do níž se následně namáčí čerstvé ovoce. Lidé hledají čokoládu také v netradiční podobě „nakopávače“. Na druhém místě se totiž umístila hořká čokoláda, která tělu dodá energii a určena je třeba řidičům, aby se mohli plně koncentrovat na delší jízdu. Trojici pak uzavírá belgická bílá čokoláda, která neobsahuje téměř žádný cukr. Jedná se o zdravou alternativu k běžným čokoládám plných rafinovaného cukru.

Mlsné jazýčky Čechů. Jaké jsou letošní trendy?

Lidé nakupující na internetu zajímá více výrobce než samotný obsah čokolády. „Téměř 30 % lidí se rozhoduje při koupi čokolády podle výrobce. Ti, kteří se o složení výrobku zajímají podle chuti, pak jednoznačně volí hořkou variantu před mléčnou a bílou, nejčastěji o běžné velikosti 100 až 150 gramů,“ říká Milan Šmíd, manažer služby Zboží.cz. Není se čemu divit, hořká čokoláda je nutričními odborníky doporučována pro příznivý vliv na lidské zdraví a slouží i jako zdroj energie a endorfinů, které vyvolávají pocity štěstí. „Aktuálně nejhledanějšími značkami na Zboží.cz jsou Lindt, Orion a Vivani,“ dodává Šmíd. Naopak relativně malá skupina lidí se zajímá o vyšší obsah kakaa, jehož podíl určuje kvalitu čokolády. Tito nakupující preferují nejčastěji variantu 85 až 90 % obsah kakaa.

V nákupních řetězcích si za čokoládu v září připlatíme

Nejoblíbenějšími výrobky z čokolády jsou mezi uživateli stránek Kupi.cz, které radí s nákupy v supermarketech, jednoznačně tabulkové čokolády a čokoládové krémy. V první zmíněné kategorii jsou poptávané především různé příchutě čokolády Milka a tradiční česká Studentská pečeť, která je svým složením unikátní. Z dražších čokolád jsou to čokolády Lindt. Mezi čoko krémy kraluje dětmi oblíbená Nutella a arašídová Nugeta.

V listopadu bude čokoláda nejlevnější za celý rok

„Ačkoliv je svátek čokolády v září, největší zájem o ni je v obchodech až v listopadu. Je to především z důvodu blížícího se Mikuláše a Vánoc, kdy jsou děti čokoládou často obdarovávány,“ upřesňuje Petr Miklík, marketingový manažer nákupního rádce Kupi.cz. S tím souvisí také cena a počet akcí na čokoládu v průběhu roku. Nejvýraznější čokoládové akce jsou právě v listopadu a dražší čokolády je možné výhodně zakoupit i v únoru, kdy se slaví Valentýn.

Aneta Kapuciánová

PR manažerka a tisková mluvčí

Sdílet na sítích