EU řeší zdanění digitálních firem

Věra Průchová 22. října 2018

Evropská komise dne 21. března 2018 představila návrh možného zdanění digitálních firem. Od té doby se vedou jednání na úrovni členských států, neboť v rámci zvláštního režimu pro daňové dokumenty, bude text posuzovat Rada, názor Evropského parlamentu bude jen konzultační.

Doposud se uskutečnilo více jak 10 zasedání, na kterých se tento dokument projednával a poslední informace z Rady vyznívaly tak, že členské státy by tento dokument rády uzavřely na jednání ministrů financí v Bruselu dne 6. listopadu 2018.

Evropská unie reaguje tímto dokumentem na tlaky některých států o zrovnoprávnění podmínek na evropském trhu, neboť debaty, jež se vedou na mezinárodní úrovni v rámci OECD a WTO prozatím nespějí k finálním úpravám, v OECD se uzavření kauzy předpokládá někdy v průběhu roku 2020.

Návrh vyvolal mnoho kontroverzí, převážně na straně USA, protože zdanění primárně dopadne na nadnárodní digitální firmy. Finanční výbor amerického Senátu již Donaldu Tuskovi zaslal oficiální dopis, ve kterém upozorňuje na diskriminaci firem z USA, proti kterým tento návrh hlavně cílí.

Společnost Seznam.cz se připojuje k vyjádření Sdružení pro internetový rozvoj – viz. níže. Vítáme snahu o zajištění rovnoprávných podmínek na evropském trhu, spravedlivý systém zdanění je v našem zájmu, neboť tak vytvoříme rovnější podmínky podnikání, které pomohou primárně evropským společnostem. Současná pravidla pro daň z příjmů byla navržena pro tradiční fungování podniků, v době, kdy digitalizace nebyla zdaleka v takové fázi jako dnes. Chápeme, že je nutné doladit a zpřesnit pravidla pro firmy, kterých se tato dočasná daň dotkne, současně vidíme i prostor pro jasnější specifikaci rozsahu služeb, které v oblasti elektronického obchodu spadnou pod navrženou směrnici.

Věra Průchová

Specialista pro kontakt se státní správou

Sdílet na sítích