Jak zpřesnit reporting Skliku v Google Analytics

1. listopadu 2018

V poslední době jsme zaznamenali zvýšený počet dotazů na rozdílné statistiky v počtu kliků v rozhraní Sklik a počet návštěv – sessions v rozhraní Google Analytics (dále jen GA). V článku se dozvíte kam „mizí“ návštěvnost z Skliku, jak statistiky zpřesnit aj.

Aktualizováno: Přečtěte si aktuálnější článek o nastavení filtrů ze srpna 2020. 

Menší rozdíly jsou způsobené odlišným způsobem započítávání kliků v Skliku a návštěv v GA, atribucí, délkou konverzního okna a dalšími důvody. PPC specialisté s těmito rozdíly počítají a čísla se běžně mohou lišit až o 20 %.

V některých situacích však mohou být rozdíly větší a výkon Skliku opticky zkreslovat. Podívejme se na celou problematiku trochu hlouběji.

Kam “mizí” návštěvnost z Skliku?

V případě větších rozdílů může mezi oběma systémy docházet k přetržení toku předávaných UTM parametrů. Protože spousta inzerentů využívá GA jako hlavní analytický nástroj, je potřeba, aby také ukazoval výkony Sklik kampaní co nejblíže realitě.

Z dostupných dat v GA lze vyčíst, že části návštěvnosti z kampaní v Skliku se nepředají informace o UTM parametrech (ať už napevno přidaných k URL nebo přidaných pomocí automatického tagování Skliku). Taková návštěvnost se často zobrazuje jako referral z výdejových domén, které využívá Seznam.cz – s.imedia.cz, c.imedia.cz, i.imedia.cz, rtb.imedia.cz a dalších možných subdomén na této doméně.

Situace může být způsobena např. některými verzemi prohlížečů, které nesprávně přepošlou referral a nepropisují UTM parametry správně, případně dalšími příčinami, které Seznam.cz nemůže ovlivnit.

Abyste měli co nejpřesnější informaci o výkonu Skliku, je vhodné návštěvy z těchto zdrojů přičíst Skliku.

Kdy je naopak návštěvnost z Skliku vyšší?

Fér je také upozornit na situaci, kdy jsou přístupy z imedia.cz vyšší, než je skutečná návštěvnost z Skliku. Než budete návštěvnost z imedia.cz převádět na návštěvy z Skliku, ověřte, zda neměříte virtuální pageview a součet přístupů ze správně změřeného Skliku a imedia.cz nepřevyšují kliky v Skliku.

Děje se tak zejména u moderních dynamičtějších webů. Např. při stránkování se přednačte obsah stránky a dynamicky se změní adresa stránky, ze které zmizí UTM parametry. Když se pak znovu spustí měření, Google Analytics zapíše referral

Jak statistiky zpřesnit

Abyste nic nemuseli počítat ručně, připravili jsme pro vás návod, pomocí kterého budou GA automaticky převádět výše zmíněné referraly, ať už se v budoucnu objeví z jakéhokoliv důvodu, na návštěvnost Skliku.

Stačí v GA nastavit níže uvedený filtr, který zajistí, aby takto ztracené návštěvy byly zpětně přiřazeny pod Vámi definovaný zdroj, případně medium návštěvnosti. Filtr nepřidá informaci o kampani nebo klíčovému slovu, které spuštění reklamy vyvolalo, ale dané návštěvy budou alespoň správně přiřazené Skliku.

Níže uvedené filtry je třeba přidat přesně v tomto pořadí.

Filtry:

1)

Název filtru:

imedia – search

Typ filtru:

Vlastní > Pokročilé

Pole A -> Výpis A

Zdroj kampaně: ^s\.imedia\.cz

Výstup do -> konstruktoru

Název kampaně: sklik-vyhledavani-imedia

☑ Pole A je povinné

☑ Přepsat pole výstupu

2)

Název filtru:

imedia – content

Typ filtru:

Vlastní > Pokročilé

Pole A -> Výpis A

Zdroj kampaně: ^(([^hs])|(..+))\.imedia\.cz

Výstup do -> konstruktoru

Název kampaně: sklik-obsahovasit-imedia

☑ Pole A je povinné

☑ Přepsat pole výstupu

3)

Název filtru:

imedia – medium

Typ filtru:

Vlastní > Pokročilé

Pole A -> Výpis A

Zdroj kampaně: ^(([^h])|(..+))\.imedia\.cz

Výstup do -> konstruktoru

Médium kampaně: cpc

☑ Pole A je povinné

☑ Přepsat pole výstupu

4)

Název filtru:

imedia – source

Typ filtru:

Vlastní > Pokročilé

Pole A -> Výpis A

Zdroj kampaně: ^(([^h])|(..+))\.imedia\.cz

Výstup do -> konstruktoru

Zdroj kampaně: seznam

☑ Pole A je povinné

☑ Přepsat pole výstupu

V našem příkladu používáme zdroj kampaně seznam. V případě, že ve vašich kampaních používáte utm_source=sklik, použijte stejný jako ve vašich kampaních.

O automatickém tagování a jeho nastavení se dočtete více v nápovědě Skliku.

Jak nastavit filtr pro Sklik v Google Analytics se dozvíte také v tomto videu:

  1. Pokud nemáte záložní Výběr dat bez filtrů, doporučujeme si jej vytvořit.
  2. Zmíněné filtry následně zadávejte do Výběru dat, ve kterém vyhodnocujete návštěvnost z PPC kampaní.

Za odbornou konzultaci děkujeme webovému analytikovi Romanovi Appeltauerovi provozujícího nástroje Digmato a Ondřejovi Slámovi z agentury Adexpres.

Přečtěte si taky aktuálnější verzi tohoto článku.

Tým Skliku

Sdílet na sítích