Češi měli v roce 2018 nejčastěji namířeno na Letiště Václava Havla, ukazují data Mapy.cz

Aneta Kapuciánová 14. ledna 2019

Ruzyňské letiště je nejzobrazovanějším místem v České republice za uplynulý rok, ukazují data turistické aplikace Mapy.cz. Pozornost lidí si však získaly i vodní plochy, hned na druhém místě se umístilo Máchovo jezero, následované skokanem roku, multifunkční turistickou magistrálou, Modrá hřebenovka, která kopíruje historickou cestu pohraničními horami.

Nejdelší hřebenová trasa České republiky se táhne přes vrcholky hor Libereckým krajem a je již více než sto let turisty velmi vyhledávaná. „Jak ukazují naše data, lidi si na Mapách hledali Modrou hřebenovku nejčastěji v tomto roce po zhlédnutí pořadu Česko země příběhů na Stream.cz“, upřesňuje Jakub Faifer, produktový manažer služby Mapy.cz.

V první desítce zabodovaly i hrady Houska a Kost. Mezi nejlákavější místa České republiky patří už tradičně i vodní nádrž Lipno nebo Propast Macocha. Každý ze zmíněných cílů lidé vloni zadali do aplikace Mapy.cz přibližně 70 000krát. „O celé dvě příčky si letos polepšilo Letiště Václava Havla, což potvrzuje fakt, že jsou Češi národem aktivních cestovatelů a pravděpodobně se zde také promítá absence linky metra na Ruzyň. Lidé si pak na našich mapách hledají způsob, jak se tam dopravit,“ doplňuje Faifer.

Pražská ZOO letos propadla

V hlavním městě je podle analýzy dat aplikace Mapy.cz nejatraktivnějším místem také Letiště Václava Havla, které na pozici vítěze vystřídalo pražskou ZOO, jež se propadla až na pátou příčku. Mezi trojici nejvyhledávanějších míst v hlavním městě patří ještě linky metra B a C.

Služba Mapy.cz svým uživatelům umožňuje vyhledat atraktivní místa v jejich okolí, poskytuje tipy na zajímavé výlety, ať už pěšky, na kole nebo autem. Samozřejmostí je i doporučování nejbližších restaurací, hotelů nebo zastávek městské hromadné dopravy. Mapy.cz prostřednictvím počítače nebo mobilního telefonu denně využije 750 tisíc lidí.

Aneta Kapuciánová

PR manažerka a tisková mluvčí

Sdílet na sítích