Češi si v souvislosti s Instagramem hledají nejvíce tuzemské celebrity, ukazují data Seznam.cz Vyhledávání

Aneta Kapuciánová 9. ledna 2019

Lidé si v uplynulém kalendářním roce na internetu hledali informace o dění na sociálních sítích, které se týkaly událostí a osobností české společenské či politické scény, s minimálním přesahem do zahraničí, ukazují data služby Seznam.cz Vyhledávání. Ve spojení s internetovým serverem YouTube si Češi zadávali obecné výrazy jako písničky či filmy, z pohádek nejčastěji ty s tematikou traktorů. Z řad českých celebrit zaujal ve spojení se sociální sítí Instagram moderátor Leoš Mareš, Facebooku vládla zpěvačka Monika Absolonová.

Největší počet dotazů v rámci všech sociálních sítí bylo v uplynulém roce zadáno v souvislosti s platformou YouTube. Za rok 2018 jsme zaznamenali přes 30 milionů zadaných výrazů týkajících se filmů, písniček a pohádek pro děti,“ upřesňuje Michal Sedláček, produktový manažer Seznam.cz Vyhledávání a dodává, že se jedná o dlouhodobý trend, kdy lidé do vyhledávače zadávají více obecné výrazy než třeba konkrétní umělce. Výjimka platí pouze v případě pohádek pro děti. První pozici letos obsadila veškerá videa s tematikou traktoru, následuje britský televizní seriál Prasátko Peppa a trojici uzavírá tradiční český kreslený seriál Pat a Mat. Uživatelé si také na internetu velmi rádi dohledávají informace o tom, jak stahovat oblíbená videa prostřednictvím konvertorů.

Češi se na Twitteru zajímají o politiku i sport

Aktuální politické kauzy a dění ve společnosti se dle očekávání promítly také v hledání informací spjatých se sociální síti Twitter. Nejhledanějšími výrazy jsou účty bývalého radního a bloggera Petra Paulczynski, dále účet tiskového mluvčího prezidenta ČR Jiřího Ovčáčka a vítězné trio uzavírá předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. Potvrzuje se zároveň, že Češi jsou národem pasivních sportovních nadšenců. Mezi první desítkou hledaných výrazů se umístil i profil sportovního komentátora Jaromíra Bosáka.

České celebrity národ baví

Další ze sociálních sítí je Instagram, na které lidé sledují své idoly z řad zpěváků, herců, modelek či moderátorů, ale také influencerů. Zajímavostí je, že v žebříčku TOP 10 se umístily pouze české celebrity. V ČR tak již druhým rokem vede moderátor Leoš Mareš, následuje modelka Simona Krainová a trojici uzavírá zpěvačka Dara Rolins.  

Facebook se hledá ve spojení s přihlášením

V případě hledání zajímavých informací o největší sociální síti Facebook jsou Češi spíše pasivní. Až 90 % zadaných dotazů, a to v řádu milionů, se vztahuje pouze k přihlášení do služby. Zbylé dotazy se týkaly například veřejně známých osobnosti. V letošním roce nese prvenství česká zpěvačka Monika Absolonová. Na druhém místě skončila rozvádějící se zpěvačka Lucie Vondráčková.

Aneta Kapuciánová

PR manažerka a tisková mluvčí

Sdílet na sítích