Reportérský cyklus Černota odhaluje nelegální množírny a poukazuje na neetické zacházení se zvířaty

Hana Holubová 11. září 2019

Po třech úspěšných reportérských sériích cyklu Černota, které byly zaměřené na pražské drogové podsvětí, prostituci a internetové predátory, se investigativní reportéři Patrik Fiala a Martin Klesnil opět vrací na videoportál Televizeseznam.cz. Tentokrát se věnují nelegálním množírnám zvířat. Nové díly Černoty z produkce Streamu, které budou k vidění každý čtvrtek od 12. září, nejsou ale pro slabé povahy. Tvůrci během své práce i díky spolupráci s organizací Hlas zvířat, z.s. odhalili několik desítek množíren, ve kterých je týrání psů na denním pořádku.

Na hranici zákona

Oficiální statistiky o počtu nelegálních množíren zvířat na území České republiky nejsou nikde evidované, podle organizace Hlas zvířat věnující se této problematice se ale jedná o stovky, ne-li dokonce tisícovky takových subjektů. „V zákoně doposud není nikde definice nelegální množírny. A ačkoliv je tento byznys jednou z nejzávažnějších forem týrání zvířat, současná česká legislativa společně s nedostatečnými tresty tyranům a majitelům množíren spíše nahrává. Doposud například není podle statistik Ministerstva spravedlnosti známý jediný případ nepodmíněného odsouzení za provoz nelegální množírny,“ uvádí advokát Robert Plicka z Hlasu zvířat. „V evropském měřítku je nelegální obchod se zvířaty třetí nejvýnosnější nezákonnou aktivitou hned po prodeji drog a zbraní,“ doplnila Tereza Plicka, předsedkyně spolku Hlas zvířat.

„Na vlastní pěst jsme se do několika množíren vydali a hrůzné zkušenosti, které nyní chceme sdílet s veřejností, zaznamenali na kameru. Věříme, že přispějeme k tomu, aby se věci konečně pohnuly a odpovídající orgány věnovaly této problematice větší pozornost,“ vysvětluje výběr čtvrtého tématu cyklu Černota Patrik Fiala.

Natáčení trvalo téměř rok, během kterého tvůrci prověřili desítky podezřelých inzerátů a odhalili hned několik množíren. Společně s advokáty z advokátní kanceláře PLICKA & PARTNERS a organizací Hlas zvířat pak proti nim připravili trestní oznámení a další podněty na příslušné instituce. Prostřednictvím pořadu chtějí tvůrci poukázat také na to, jak jsou aktuální zákony nedostatečně nastavené.

Nemalé procento zvířat z množíren se prodává online, proto česká internetová jednička Seznam.cz přidala na svou službu Sbazar.cz upoutávku, která má uživatele na tuto situaci upozornit a varovat je. „V kategorii Zvířata a v detailu každého zvířecího inzerátu najdou uživatelé upozornění na nekalé praktiky některých prodejců, včetně doporučení, jak postupovat při nákupu zvířat a na co si dát pozor,“ vysvětluje Pavel Kolář, produktový manažer Sbazar.cz. Tipy najdou uživatelé i v nápovědě služby.

Obchody s cizinou

„Nelegální množírny se vyskytují po celé naší republice, nicméně dá se předpokládat, že nejvíce se jich nachází v pohraničí. Právě tam je totiž příhodné klima pro prodejce i překupníky. Transport štěňat je rychlý, a odhalení je tak složitější. Odhadem až 70 % narozených štěňat na našem nebo slovenském území putuje do zahraničí,“ upřesňuje situaci Martin Klesnil, spolutvůrce pořadu. Tým během natáčení zjistil také šokující fakt, že velká část zvířat během utajených transportů umírá pomalou a bolestnou smrtí. „Je třeba také dodat, že Česko a Slovensko jsou bohužel pro tento krutý a nelegální byznys nazývané největší množírnou Evropy,“ uzavírá Klesnil.

Hana Holubová

PR specialista

Sdílet na sítích