Seznam IT akademie na téma Ansible

22. října 2019

Seznam IT akademie je série bezplatných workshopů, které pořádáme pro všechny IT nadšence. Na listopad jsme si připravili téma Ansible, kde se zaměříme na orchestrační nástroje a zájemci si tak mohou rozšířit obzory a naučit se automatizovat správu své infrastruktury i služeb. Jak takový workshop probíhá a jak se ho zúčastnit se dozvíte v tomto článku.

Workshop startuje už v pátek odpoledne, kdy se mezi 16–19 hodinou podíváme na něco málo z teorie a seznámíme vás se se standardy, které vám v budoucnu výrazně usnadní práci. Druhý den, v sobotu, vám od 10 do 16 hodin budeme ukazovat praktické ukázky plnohodnotného využití Ansible.

Co s sebou

Je dobré mít alespoň základní znalost Linuxu a dockeru. Nezapomeňte vlastní notebook s nainstalovaným nástrojem Ansible ve verzi 2.7 a dockerem.

Kam mám přijít

Workshop bude probíhat ve skupině s maximálně 20 účastníky na naší centrále, kterou najdete na Praze 5 v ulici Radlická 10. Než samotný workshop začne, ukážeme vám, jak to vypadá uvnitř Seznamu.

Celým kurzem vás provedou administrátoři Petr Krch a Radim Lipovčan, kteří využívají Ansible pro správu téměř 2000 systémů.

Harmonogram:

Pátek 8. 11. 16.00–19.00

Prohlídka Seznam.cz

Teoretická část

  • Osvojení pojmů playbook, role, gather fact, vars, aj.
  • Standardy ve tvorbě

Sobota 9. 11. 10.00–16.00

Praktická část

  • Inventories
  • Role
  • Vars
  • Jak ukládat hesla
  • Využívání gather facts
  • Playbooks
  • Gitlab-ci
  • Awx/tower

Jak se zaregistruji

Je to jednoduché. Stačí nám napsat na hana.bartosova@firma.seznam.cz. Kapacita je však omezená, tak si to nenechte utéct.

Těšíme se na vás.

Tým Seznam.cz

Medailonky:

Petr Krch – Bigdata engineer teamleader

V Seznamu jsem přes 52 000 hodin (tedy 6 let). Za tu dobu jsem se staral o služby (nebo jejich část) jako Fulltext, Sklik, Mapy, Zboží, Sbrowser a mnoho dalších. Poslední 4 roky jsem na pozici Bigdata system engineer teamleadera. Náš tým se stará o bigdata technologie Seznamu a spravuje přes 1700 fyzických serverů, na kterých běží technologie jako Hadoop, Cassandra, Elasticsearch, Kafka, Docker.

S Ansiblem si hraji asi rok. Nejaktivněji od letošního ledna, kdy jsme celou naší orchestraci zmigrovali do Ansible. Nyní je takto spravováno necelých 2000 systémů.

Radim Lipovčan – Junior bigdata engineer

V Seznamu se zaměřuji na automatizaci provozu IT primárně pomocí Ansible. S Ansible jsem začal pracovat už před 5 lety na vysoké škole, kde jsem své zkušenosti uplatnil i v diplomové práci, která se zabývala v praktické části automatizací deploymentu softwaru. Také mám příležitost automatizovat bigdata infrastrukturu a dále se rozvíjet na skoro dvou tisících serverech, o které se v týmu staráme. Ačkoliv jsem tu v porovnání s ostatními nováček (začal jsem v lednu 2019), tak už jsem měl příležitost o Ansible přednášet na LinuxDays. Také se snažím aktivně spolupracovat i s dalšími členy ostatních týmů, abychom naše služby mohli provozovat lépe a efektivněji.

Sdílet na sítích