Seznam IT akademie na téma Relační databáze (MySQL, MariaDB) a SQL

21. října 2019

Co je Seznam IT akademie?

Seznam IT akademie je série našich bezplatných workshopů určených jak pro IT nadšence, tak i pro zkušené profesionály, kteří se chtějí zlepšit a rozvíjet v konkrétní technologii. Na workshopech nahlédnete do vývoje v Seznamu a seznámíte se s projekty, které se u nás řeší. Kurzy zaštiťují přímo naši vývojáři.

Proč se zúčastnit?

  • zajímáte se o trendy v programování a chcete si rozšířit obzory i o jiné technologie, než které běžně využíváte
  • workshop bude probíhat v menší skupině max. 25 lidí, aby byl prostor pro práci s jednotlivci
  • účast je zcela zdarma
  • seznámíte se s podobně zapálenými programátory a programátorkami

Kdy a kde?

Workshopy proběhnou ve Zlíně, v Ostravě a v Praze. Nemusíte si brát dovolenou, workshop probíhá v pátek podvečer a v sobotu.

8.11. – 9. 11. 2019 Zlín, hotel Moskva (pá 16-20 h, so 9-18 h)

22.11. – 23. 11. 2019 Ostrava, Impact Hub (pá 16-20 h, so 9-18 h)

29.11. – 30.11. 2019 Praha, centrála Seznam.cz (pá 18-21 h, so 9-16 h)

Co se dozvíte a pro koho je workshop určený?

Workshop je určen jak začátečníkům, tak i pokročilým a nabídne zajímavá témata vývojářům, databázistům, DBA a systémovým administrátorům. I když je zaměřen na MySQL technologie, uvedeme obecné principy relačních databázových systémů. Během workshopu probereme nejen základní teorii, ale podíváme se i na konkrétní implementační, architektonické a konfigurační detaily. Zároveň se zaměříme na některé typické konstrukce a optimalizace SQL jazyka.

Co vás bude čekat?

Program bude rozdělen do tří částí:

Pátek Databáze a enginy

Probereme základy teorie databázových struktur. Seznámíme se s fórky MySQL (MySQL, MariaDB, Percona) a komponenty ekosystému. Podrobně se budeme věnovat architektuře a konfiguraci enginů InnoDB a MyRocks (okrajově TokuDB, MyISAM). Povíme si, jak konfigurujeme databáze v Seznamu.

Sobota dopoledne Indexování a optimalizace dotazů

Projdeme teorii a praxi indexování (využijeme znalosti architektury enginů z předchozího dne). Vysvětlíme, jak používat explain a tracking dotazů. Nastíníme si funkci optimizeru. Ukážeme, jak interně fungují joiny, subqueries, grupování, řazení dat, temporary tabulky a jak databáze interně pracuje s různými datovými typy. Řekneme si, jak monitorovat a ladit složitější dotazy.

Sobota odpoledne Rozumíme SQL konstrukcím (praktická část formou tutorialu)

Projdeme si základy návrhu normalizovaného i denormalizovaného schématu. Probereme konkrétní konstrukci dotazů, se kterými se v Seznamu setkáváme.

S kým se potkáte?

Tomáš Komenda

Tomáš se zabývá architekturou a performance tuningem relačních databází více než deset let. Posledních pět let se věnuje NoSQL databázím jako je HBase, Solr, MongoDB, ETL procesům a okrajově komponentám hadoop ekosystému. Tomáš je pravidelným řečníkem na mezinárodních konferencích věnovaných databázové problematice. Kromě práce v Seznam.cz přednáší na českých univerzitách, organizuje pravidelné meetupy databázové komunity, vede tutoriály a konzultace pro desítku tuzemských firem. Vedle databázových aktivit momentálně působí jako manažer téměř sto padesáti členného vývojového oddělení divize reklamních systémů, doporučování, cílení a webové analytiky. Na této pozici se stará o automatizaci vývoje, nábor, vzdělávání a skloubení agilních a tradičních metodik vedení vývoje. K tomuto účelu zformoval a přímo řídí desetičlennou P3 (Portfolio, Program, Project) Office a oddělení scrum masterů.

Dále mu budou k dispozici členové databázového týmu Michal Navrátil (DevOps se specializací na replikace a Galeru), Radim Špigel (vedoucí vývoje se specializací na optimalizaci dotazu v shardované architektuře), Jan Opálka (bigdata developer) a Lukáš Svoboda (vedoucí DevOps a SRE se specializací na SLO pro databázovou problematiku).

Co byste měli znát před workshopem?

  • měli byste mít alespoň základní znalost SQL a návrhu schémat relačních databází (v ideálním případě praxi s MySQL nebo MariaDB)

Jak se registrovat?

Pro registraci na workshop či více informací napište na e-mail ladislava.janickova@firma.seznam.cz

Těšíme se na vás.

Seznam.cz

Sdílet na sítích