Více než milion lidí se sdílením své polohy v aplikaci Mapy.cz aktivně zapojilo do boje proti šíření koronaviru v České republice

Aneta Kapuciánová 23. dubna 2020

Měsíc po aktualizaci eviduje mapová aplikace Mapy.cz více než milion uživatelů, kteří sdílí svá polohová data, aby dobrovolně pomohli zamezit přenosu koronavirové nákazy v České republice. Kromě sběru anonymizovaných dat má aplikace i vlastní reportovací systém, do kterého se prostřednictvím online formuláře přihlásilo téměř 300 nakažených, či potenciálně nakažených, lidí. Díky jejich zapojení mohla aplikace svým uživatelům rozeslat už stovku upozornění na zvýšenou pravděpodobnost nákazy COVID-19. Vývojový tým navíc zapracoval na optimalizaci spotřeby baterie při sdílení polohy a připravil novou podobu webových stránek projektu.

Vylepšená je od dnešního dne mobilní aplikace Mapy.cz pro platformu Android, kdy došlo na přání uživatelů ke snížení spotřeby baterie telefonu při sdílení polohy, a to až o 30 %. Pro platformu iOS se řešení připravuje a bude dostupné během několika dnů. Vylepšení se dočkaly i webové stránky projektu, které jsou nyní dostupné na adrese https://www.seznam.cz/zastav-covid/.

„Uživatelům chceme poskytnout co nejvíce relevantních informací o šíření koronaviru v ČR, proto jsme v mobilní aplikaci do lišty o sdílení polohy přidali i možnosti zobrazit si počty nakažených lidí v jednotlivých okresech a počet vzájemných setkání zapojených uživatelů. Jen zlomek z nich ale proběhlo s pozitivně testovaným člověkem. Právě tato setkání vyhodnocujeme a v případě zvýšené pravděpodobnosti nákazy zasíláme lidem upozornění. Zatím jsme jich poslali přibližně stovku,“ upřesňuje Martin Jeřábek, manažer služby Mapy.cz, s tím, že tato funkce bude v aplikaci dostupná v průběhu několika následujících dnů.

Ve spolupráci s call centrem hygieny budou Mapy.cz schopné zasílat stovky upozornění na zvýšenou pravděpodobnost kontaktu s nakaženým člověkem

Od začátku celého projektu aktivně jednáme prostřednictvím platformy COVID19CZ se státními institucemi, abychom identifikovali všechny uživatele Mapy.cz, kteří byli pozitivně testováni na koronavirus. Čekáme na zahájení spolupráce s call centrem Chytré karantény, kdy by se operátoři měli pozitivně testovaných lidí dotazovat, zda jsou uživateli aplikace Mapy.cz a souhlasí s poskytnutím ID své aplikace,“ říká Jeřábek, a dodává, že rozesílat notifikace při zvýšené pravděpodobnosti nákazy koronavirem jsou Mapy.cz zatím schopné jen díky vlastnímu reportovacímu řešení. Tento ucelený mechanismus zatím nenabídl žádný jiný obdobný tuzemský projekt.

Aplikace Mapy.cz je již zmíněna na oficiálních stránkách MZ ČR jako součást Chytré karantény, proto Jeřábek věří, že spolupráce hygienických stanic a mapové aplikace je na spadnutí a stát brzy využije milion zapojených uživatelů, aby došlo k rychlejšímu zamezení šíření koronaviru napříč společností.

Nastavení sdílení polohy lze v aplikaci také kdykoli ukončit. Společnost Seznam.cz deklaruje, že polohová data svých uživatelů nikomu nepředá a po ukončení epidemie je smaže.

Aneta Kapuciánová

PR manažerka a tisková mluvčí

Sdílet na sítích