Mapy.cz zobrazují nové letecké snímky jedné třetiny České republiky

Aneta Kapuciánová 21. září 2020

Nejoblíbenější česká mapová aplikace Mapy.cz společnosti Seznam.cz aktualizovala ortofoto pro kraje Karlovarský, Ústecký, Liberecký, Plzeňský, Středočeský a Prahu. Nové snímky pro internetovou jedničku v průběhu minulého a tohoto roku opět nafotila firma TopGis a viditelné jsou uživatelům v rozlišení 12,5 cm na pixel jak na webu, tak v mobilu. Nová letecká mapa je také již tradičně dostupná v rámci mapového API pro firmy a vývojáře.

Mapová vrstva znovu nafoceného území obsahuje 2059 GPx dat, které tvoří plochu 32 178 km² území České republiky a celkově zabírají po zpracování 1,6 terabajtů diskové kapacity. Firma TopGis dodala celkem 102 969 dílčích plátů, přičemž každý plát má rozměr 5000 x 4000 pixelů. Společnost Seznam.cz s TopGisem spolupracuje na projektu dlouhodobě.

„Největší proměny ploch zaznamenáváme například u nových budov ve městech, v rámci výstavby silnic a dálnic nebo u některých přírodních úkazů, například u postupu kůrovcové kalamity. Zakládáme si především na kvalitě fotografií, aby z nich uživatelé měli maximální užitek,“ říká Jan Kunz, produktový manažer Mapy.cz, a dodává, že v tomto a následujícím roce bude probíhat další snímkování zbývajících dvou třetin České republiky.

Aneta Kapuciánová

PR manažerka a tisková mluvčí

Sdílet na sítích