Češi mají dle dat Sreality.cz větší zájem o zahraniční nemovitosti. Růst táhne Chorvatsko

30. srpna 2021

Na největším českém realitním portálu Sreality.cz stoupá zájem o zahraniční nemovitosti. Od začátku letošního roku o více jak polovinu narostl celkový počet dotazů a rozšířila se i inzertní nabídka. Suverénně největší zájem je o rodinné domy v Chorvatsku, lidé ale poptávají nemovitosti i ve Španělsku či Itálii.

Pandemie koronaviru ovlivnila poptávku nejen po tuzemských nemovitostech, o které je nyní větší zájem, ale také po těch zahraničních. „Mezi prosincem 2020 a lednem roku 2021 jsme na Sreality.cz zaznamenali skokový nárůst počtu dotazů na nemovitosti v zahraničí, a to o 62 %,“ říká Šarlota Smutná, datová analytička Seznam.cz. Je třeba ale podotknout, že i nadále zůstávají zahraniční nemovitosti jen malou součástí široké inzertní nabídky Sreality.cz, zájem o ně ale z dlouhodobého hlediska kontinuálně roste.

Zájem je o rodinné domy, zahraniční pozemky netáhnou

Největší zájem je, podobně jako u českých nemovitostí, o rodinné domy. Ty z celkového počtu zaujímají 59,8 %, byty pak 34,3 %, komerční nemovitosti a pozemky 2 %. „Boom zájmu pozorujeme zejména o rodinné domy určené k rekreaci v zahraničí. O pozemky v zahraničí příliš velký zájem není. V tuzemském vyhledávání tvoří pozemky více jak desetinu dotazů. Češi se stavění v zahraničí spíše obávají. Důvodem mohou být jiné stavební zákony i náročnější doprava s ohledem na dohled nad vznikající stavbou,“ říká Hana Kořínková, manažerka týmu inzertních služeb Sreality.cz.

Poptávka po nemovitostech v Chorvatsku výrazně roste

Z hlediska lokality lidé nejčastěji poptávají rodinné domy v Chorvatsku. „V letošním roce zaznamenáváme boom zájmu o zahraniční nemovitosti obecně, tahounem jsou ale domy právě v zemi u Jadranu. Zájem o ně se meziročně dokonce zdvojnásobil. Češi oceňují dobrou dojezdovou vzdálenost do Chorvatska i fakt, že místní jsou na Čechy zvyklí a cenové hladiny obou zemí si jsou podobné,“ uvádí Kořínková.

Láká ale i Španělsko, Itálie nebo Řecko. „Roli bezesporu hraje vzdálenost od Česka. Za povšimnutí ale stojí, že o nemovitosti na Slovensku moc velký zájem není. Stejně tak Německo moc neláká. Češi zjevně vyhledávají lokality s dobrým přístupem k moři, které Česku, ale i Slovensku či Německu nebo Polsku chybí,“ komentuje Kořínková. V nabídce na Sreality.cz se ale objevují i nemovitosti v Norsku, Egyptě, Thajsku, Albánii nebo Tunisku.

Sdílet na sítích