Díky překladači se nám daří zjednodušit život 1,7 milionu uživatelům Seznamu

Eva Libichová 20. října 2021

Není asi překvapením, že uživatelé Seznamu navštěvují také zahraniční stránky. Z našich dat víme, že jde především o zahraniční e-shopy nebo weby sociálních sítí. Cizojazyčné stránky tvoří přibližně 10 % všech navštívených stránek z Prohlížeče Seznam. A právě proto jsme se rozhodli vylepšit náš překladač. Ten vám teď kvalitně a plynule přeloží stránky až ze 6 světových jazyků. 

Věděli jste že až 1,7 milionu Čechů využívá měsíčně Prohlížeč od Seznamu? Dohromady navštíví přibližně na 2 miliardy stránek za měsíc. K tomu je potřeba kvalitní prohlížeč. Proto ten náš neustále zdokonalujeme. Za poslední rok jsme do našeho Prohlížeče přidali novinky jako je třeba hlasový asistent, tmavý režim nebo čtečka QR kódů. 

Naši uživatelé produktové novinky oceňují, díky nim se do aplikace rádi vracejí a uživatelská základna Prohlížeče tak každý rok vzroste o několik set tisíc. Za uplynulý rok to bylo nejvíce na operačním systému Android – ta tvoří přibližně 80 %. Počet našich uživatelů chceme stále rozšiřovat a také zlepšovat i kvalitu času, kterou lidé na internetu tráví, proto pořád něco zdokonalujeme. 

Tentokrát jsme se zaměřili na vylepšení překladače. Díky němu si lidé mohou pohodlně prohlížet stránky se zahraničním obsahem, i když nemluví daným jazykem. Za první pololetí 2021 si uživatelé prohlédli 8,1 miliardy stránek, z toho 2 miliony stránek bylo přeloženo – v drtivé většině šlo o anglicky psané stránky. Nejčastěji překládané weby jsou e-shopy s módou, kosmetikou, weby sociálních sítí nebo obsah pro dospělé. 

Z prvních průzkumů je zřejmé, že novou funkcionalitu uživatelé vítají a hodnotí pozitivně. 

„S výsledkem jsem spokojen. Překlad už vypadá jako klasická česká věta, takže je snadné ji pochopit,“ říká uživatel Prohlížeče Seznam.

Překladač funguje na bázi neuronové sítě, která funguje podobně jako lidský mozek. Kvalita překladu je tam výrazně lepší, než při využití tzv. frázového překládání. Vyznačuje se plynulým, logickým překládáním textů, který je správně gramaticky i sémanticky.

Když roste Prohlížeč, rostou i další služby Seznamu

Prohlížeč je cenným zdrojem návštěvnosti pro další weby služeb Seznamu – jako je hlavní stránka, naše zpravodajské weby nebo Email, Zboží.cz, Firmy.cz nebo Sreality.cz.

Lidé, kteří přicházejí z Prohlížeče, představují významný podíl těch, kteří využívají Vyhledávání od Seznamu. 

Díky Prohlížeči se nám taky daří zvyšovat podíl přihlášených uživatelů Seznamu. Jak možná víte, přihlašování je jeden ze způsobů, jak se do budoucna vypořádat s koncem podpory cookies třetích stran v prohlížečích. 
Produktové novinky jdou naproti našim uživatelům a nejen díky překladači si získáváme jejich důvěru a oblibu. Lidé se u nás cítí bezpečně a rádi se přihlásí. V souvislosti s chystanými změnami na poli cílené reklamy věříme, že přihlašování je trend, který se bude nadále rozšiřovat.

Sdílet na sítích