Prohlížeč Seznam.cz rychle získává uživatele a přichází s další verzí – do ní přidal rychlost a nové funkce

Přes prohlížeč Seznam.cz se letos v květnu každý den vydalo surfovat po internetu skoro půl milionu lidí – tedy o třetinu víc než před rokem. Prohlížeč tak plní úkol, pro který byl vytvořen: dát lidem pro brouzdání na webu prostředí, které důvěrně znají, a postupně ukusovat z podílu na trhu, který donedávna patřil pouze globální konkurenci. Seznam.cz dnes, zhruba tři a půl roku od startu, spouští novou verzi prohlížeče. Je dvakrát rychlejší než dosud a obsahuje řadu nových funkcí jak v desktopové, tak především v mobilní a tabletové variantě.

Prohlížeč Seznam.cz roste
Letos v květnu se s prohlížečem Seznam.cz denně v průměru vydalo brouzdat po internetu téměř půl milionu lidí. Prohlížeč od Seznam.cz každý den používá na 400 000 unikátních uživatelů v mobilních zařízeních a 70 000 v desktopu. To je proti loňsku nárůst o 32, respektive 51 procent. Za celý měsíc květen pak prohlížeč využil necelý milión lidí: konkrétně pak 832 000 v mobilu a 250 000 z desktopu. V květnu byl Prohlížeč nainstalován na zhruba 100 000 zařízení.

Seznamácký prohlížeč navrhujeme tak, aby lidem pomáhal při brouzdání po internetu, a proto jej chytře propojujeme se Seznamem a jeho službami všude tam, kde to dává smysl. Čísla ukazují, že se to daří,“ uvádí Lukáš Kovač, produktový manažer prohlížeče od Seznam.cz. Podle něj je důležité, že prohlížeči se daří hlavně v mobilních zařízeních. „Celosvětový trend ukazuje, že lidé dnes internet navštěvují z mobilů stále častěji než z desktopů a tento trend bude posilovat. Proto zde chceme mít silnou pozici. V květnu na služby Seznamu přes náš prohlížeč přišlo z mobilu už více než 15 % návštěv, které vytvořily přes 16 % page views. Tři a půl roku od první testovací mobilní verze tak náš prohlížeč za sebou nechal všechnu mobilní konkurenci s výjimkou Chrome Mobile,“ vysvětluje Kovač.  

image

Obrázek: Podíly prohlížečů na návštěvách a pageviews stránky www.seznam.cz ke stažení

Rychlost, optimalizace, bezpečnost a přitom jednoduchost
Obě aktualizované verze prohlížeče, které jsou stejně jako ty předchozí založeny na open-source projektu Chromium, tým Seznam.cz od základu přepsal a optimalizoval. Je proto zhruba dvakrát rychlejší než dříve. „Udělali jsme spoustu úprav a přepsali jsme de facto celou verzi od základů. Například jsme seškrtali Angular, což pomohlo prohlížeč výrazně zrychlit. Největší změny si ale všimnou lidé v mobilních zařízeních. Domovská stránka Seznamu je vlastně hybridní. Načte se tak téměř okamžitě, kdykoliv si kliknete na červené esko, které vás na Seznam.cz přivede,“ vysvětluje Kovač.

Stále samozřejmě platí, že pro Seznam.cz je klíčová bezpečnost uživatelů. Proto i nadále není možné do prohlížeče instalovat doplňky třetích stran. Naopak Seznam.cz postupně do svého prohlížeče zakomponovává prvky, díky kterému je vše potřebné zakomponováno již v prohlížeči samotném. Kromě toho nově Seznam.cz spolupracuje s bankami na ochraně uživatelů před podvodnými (tzv. phishingovými) stránkami. Jakmile banka takovouto stránku nahlásí, v řádu minut je v Seznam.cz prohlížeči zablokována na všech platformách. „Aktuálně spolupracujeme s Raiffeisenbank, Fio a Air Bank. S dalšími bankami zatím jednáme,“ uvádí Lukáš Kovač.  

Domovská stránka Seznam.cz v částečně nativní formě
Domovská stránka Seznam.cz je nově částečně nativní (tzn. je částečně součástí aplikace), proto si ji lidé zobrazí a vrátí se na ni mnohem rychleji než v jiných prohlížečích. „Protože většina našich uživatelů hledá na internetu prostřednictvím hledacího políčka na naší domovské stránce, rozhodli jsme se jej propojit s adresním řádkem v prohlížeči. Brouzdání internetem v prohlížeči Seznam.cz je díky tomu mnohem chytřejší. Ať už se totiž vydáte do adresního řádku nebo do hledacího políčka domovské stránky, budete vždy hledat nejen na internetu, ale i v historii hledání a ve svých oblíbených,“ doplňuje Kovač s odkazem na to, že tuto funkci na Androidu ocení všichni s operačním systémem 4. 4 a novějšími.

Spousta nových funkcí i pro mobilní aplikaci
Prohlížeč Seznam.cz děláme tak, aby byl chytrý, bezpečný, a přesto zůstal jednoduchý na ovládání. Takže ačkoliv mu přibývají užitečné funkce, zbytečně do něj nepřidáváme další ovládací prvky. Chytré funkce lidem nabídneme až ve chvíli, když se jim hodí. Příkladem je pomocník pes Krasty. Pokud si na internetu prohlížíte zboží, nabídne vám k němu recenze, a když zrovna přijde anglický e-mail, nabídne vám jeho český překlad,“ uvádí Lukáš Kovač, produktový manažer prohlížeče Seznam.cz.

Prohlížeč postupně za poslední dobu získal řadu nových funkcí, které jsou v nové verzi plně k dispozici v desktopu i v mobilu. Centrem všeho je červené esko, které symbolizuje návrat na domovskou stránku Seznam.cz. Pes Krasty je pak pomocníkem, který symbolizuje jednoduchost, s jakou se v danou chvíli v prohlížeči zobrazí doprovodné a v danou chvíli užitečné informace, a to dříve, než je začnete sami aktivně hledat. Když na vás v prohlížeči „vykoukne“ jeho hlava, znamená to, že přináší nějaké upozornění nebo nabídku. Pokud jste na cizojazyčném webu, automaticky to pozná a dá vám možnost stránku přeložit. To samé nyní nově udělá s emailem v cizím jazyce. Konkrétně umí překládat z angličtiny a němčiny, v přípravě je pak ruština a další jazyky budou následovat. „Podobně Krasty pomůže při nákupech. Když si v e-shopu prohlížíte výrobek, a na internetu existují články s recenzemi, umíme vám je rovnou nabídnout v prohlížeči a Krasty vás na ně upozorní a doporučí vám je. Naopak, pokud si čtete či prohlížíte recenzi v podobě článku nebo videa, Krasty nabídne srovnání cen daného produktu,“ vysvětluje Eliška Churaňová, produktová manažerka pomocníka Krastyho.

Krasty také dohledává relevantní články k tomu, co si lidé na internetu čtou a nabízí třeba aktuální články k nejrůznějším heslům na Wikipedii. Automaticky dále najde otevírací doby, adresy a další praktické informace na stránkách úřadů či restaurací. K umělcům, hudebním skupinám a divadlům umí přiřadit jejich aktuální program, či vše, co se o nich v poslední době psalo. „Speciální pozornost věnoval Seznam.cz českým politikům. U nich zobrazuje pravdivost jejich výroků podle serveru Demagog.cz,“ doplňuje Eliška Churaňová. K novým funkcím prohlížeče patří i upozornění v případě mimořádných událostí. Pokud se doma či ve světě stane něco závažného, prohlížeč formou notifikace upozorní a nabídne odkaz na zpravodajské weby Seznam Zprávy nebo Novinky.cz.

Nová verze, která obsahuje všechny zmíněné novinky, je k dispozici pro macOS, Windows, Android, iOS. Verzi pro Windows 10 Mobile jsme aktuálně přepnuli do režimu údržby, je tak stále dostupná, nicméně na ni již nebudeme přinášet nové funkce vyjma nejnutnější oprav.

image

Celá souhrnná infografika s podíly jednotlivých prohlížečů v plném rozlišení ke stažení

Irena

image
Sdílet na sítích