Prohlížeč Seznam.cz lidem ukáže souvislosti – ke zpravodajským i bulvárním článkům zobrazí doplňující informace

Seznam.cz spustil ve svém internetovém prohlížeči užitečné novinky, které lidem zjednodušují pohyb ve stále komplikovanějším světě internetu. Prohlížeč nově zobrazuje soubory PDF a pomocník pes Krasty (funkce nabízející rozšiřující informace k vyhledávání, např. otevírací dobu úřadů) umí nově najít také informace k článkům, které si lidé na vybraných internetových zpravodajských i bulvárních webech čtou. Například k článku o Karlu Gottovi si tak lidé mohou jedním klikem otevřít postranní panel, který zobrazí medailonek umělce a další v poslední době publikované články o něm.

V desktopové verzi prohlížeče od Seznam.cz přibylo několik novinek. Tou hlavní je nová funkce pomocníka psa Krastyho. Maskota společnosti Seznam.cz lidé v prohlížeči využívají od října 2015 jako online asistenta, který při prohlížení stránek poskytne užitečné informace navíc – například na mnohdy nepřehledných stránkách úřadů vyčmuchá otevírací dobu a kontakty. Nově se Krasty naučil také vyhledávat informace ke zpravodajským a bulvárním článkům, které si lidé na vybraných serverech čtou. „Pokud se článek týká nějakého specifického tématu – například celebrity, konkrétní politické kauzy nebo sportovního utkání – dokáže Krasty toto téma definovat a nabídnout k němu doplnění. V adresním řádku prohlížeče se lidem zobrazí ikonka psa s hláškou „Našel jsem související články“. Když na ni uživatel klikne, otevře se postranní panel s rozšiřujícím medailonkem z Wikipedie a s odkazy na další související články z různých zdrojů,“ uvádí Lukáš Kovač, senior produktový manažer prohlížeče Seznam.cz. 

image

Grafika ke stažení

Tato novinka bude nejprve dostupná v desktopové verzi prohlížeče a na mobilní platformy dorazí v řádu týdnů. Články, k nimž dohledává Krasty informace, pocházejí ze seznamu zajímavých a relevantních serverů, který si společnost Seznam.cz sestavila a postupně jej bude rozšiřovat. Pokud na Wikipedii článek chybí, medailonek se nezobrazí. „S pomocí technologie ze Seznam.cz Vyhledávání dokážeme v článcích strojově najít entitu, neboli výraz, kterému se jinde na internetu věnují i další texty a informace. Krasty proto nedohledá doplnění k výrazům jako zpěvačka nebo fotbal, protože jsou příliš obecné. Najde je však spíše ke specifičtějším dotazům, jako zpěvačka Lucie Bílá či Euro 2016,“ vysvětluje Lukáš Kovač. Prohlížeč od Seznam.cz, který se dočkal aktualizace na verzi 3.0, přešel na nové renderovací jádro, a je tak bezpečnější a svižnější.

PDF a Rychlá volba

Další novinkou je zobrazování PDF dokumentů přímo v prohlížeči. Lidé si je mohou přečíst rovnou, bez stahování do svých počítačů. S tím souvisí i jednodušší tisk a vylepšený náhled – jak PDF dokumentů, tak běžných internetových stránek. Změny se dočkala i karta s Rychlou volbou, která je pro uživatele rozcestníkem nejoblíbenějších stránek. Lidé do ní mohou ode dneška přidat i vlastní oblíbené stránky, na které třeba tak často nechodí, ale rádi by je vedli v patrnosti. Dosud se do Rychlé volby automaticky ukládaly jen weby, které konkrétní uživatel navštěvoval nejčastěji. Na základě zpětné vazby od uživatelů bylo v prohlížeči upraveno i pár nedostatků, takže již například plně funguje přehrávání hudby ve službě Spotify. Na dalších funkcích se pracuje. Lidé se brzy dočkají překladače, který jim přímo v prohlížeči přeloží celou stránku například z angličtiny nebo němčiny. Aktuálně jim překladač po kliknutí pravým tlačítkem myši na cizojazyčné slovo zobrazuje překlad do češtiny.

Bezpečný prohlížeč

„Náš prohlížeč má dvě základní vlastnosti, které jej odlišují od jiných běžně používaných prohlížečů. Je českým uživatelům srozumitelný a chrání lidi tím, že neumožňuje instalaci doplňků. Užitečné funkce, které využívá naprostá většina lidí, prostě integroval přímo do sebe. Důvod je jasný, doplňky mohou být nebezpečné a člověk si kolikrát ani nevšimne, že něco odklikl a nainstaloval. Bezpečí je pro Seznam.cz zásadní, proto se uživatelům našeho prohlížeče nemůže stát, že jim třeba nějaký nechtěně nainstalovaný doplněk změní domovskou stránku pod rukama nebo odešle citlivé informace – hesla či data – třetím stranám,“ doplňuje Lukáš Kovač.  

Simona Pecková

image
Sdílet na sítích