„Cenový kompas Sreality.cz” je novým nástrojem pro sledování vývoje realitních cen

Kristýna Hořovská 19. října 2021

Uživatelé v síti Seznam.cz mají nově možnost získat přehled o aktuálním i historickém vývoji cen bytů, domů i pozemků, ale i o výhodnosti koupě bytu v dobrém stavu vzhledem k průměrným cenám nájmů bytů v dané lokalitě. A to díky novému nástroji nejnavštěvovanějšího českého realitního portálu. Cenový kompas Sreality.cz je analytickým nástrojem pro sledování vývoje cen realit a je k dispozici všem těm, kdo se zajímají o vývoj nemovitostí na českém trhu, včetně realitních kanceláří a zástupcům médií.


Cenový kompas Sreality.cz umožňuje prostřednictvím nástroje Vývoj nabídkových cen získat základní představu o vývoji cen rodinných domů, stavebních pozemků, rekreačních objektů (chat i chalup) i bytů už od června roku 2014 do současnosti. Vývoj ceny je vždy vztažen na metr čtvereční zastavěné plochy.

Uživatelé si na stránce analyzátoru jednoduše zadají filtry, a omezí tak nemovitosti na objekt svého zájmu. Mohou se tak podívat třeba na vývoj cen ve své ulici, obci, městě nebo kraji. Po zadání filtrů jim analyzátor sestaví i graf, takže mohou sledovat, zda nemovitosti v dané lokalitě rostou nebo klesají na hodnotě.

Vlajkovou lodí je analýza vývoje cen bytů 2+kk

Stálicí na stránce nástroje je žebříček vývoje cen bytů o velikosti 40 až 60 metrů čtverečních ve všech krajích Česka, tedy v zásadě klasických 2+kk, kterých je dlouhodobě v nabídce zastoupeno řádově nejvíce. „Právě u tohoto typu nemovitostí je tedy vývoj cen nejrelevantnější, protože analýza nabízí velký vzorek,” říká Lenka Zichová, produktová manažerka Sreality.cz. Tento datový výstup bude aktualizován vždy jednou za kvartál a uživatelé ho naleznou ve spodní části stránky analyzátoru.

Chcete data použít a citovat? Nezapomeňte prosím uvést vzorek analýzy:


Zdroj: Vývoj nabídkových cen/Cenový kompas Sreality.cz, nabídkové ceny, N = XY inzerátů, *, **


* Vzorek (počet inzerátů) je důležité uvádět, protože data počítaná jen na velmi malém vzorku nemovitostí aktuálně zastoupených v nabídce mohou být zavádějící.


**Do vzorku je vhodné vybrat (vyfiltrovat) nemovitosti, které jsou co do velikosti a typu srovnatelné. Cena za metr čtvereční u bytových jednotek různé dispozice se může znatelně lišit.

Je třeba také brát v úvahu, že jednotlivé nemovitosti v lokalitě mohou být značně odlišné v dispozici, umístění, stavu atd. Informace je tak třeba brát jako obecné vodítko. Jedná se také pouze o nabídkové ceny. Skutečné prodejní ceny se od nich mohou individuálně lišit.

„Z naší praxe vyplývá, že pokud je makléřem správně nastavená cena, prodáváme za nabídkové ceny, případně vyšší. Samozřejmě se podmínky liší dle lokality a typu nemovitosti, ale při profesionálním zpracování nedochází ke snižování ceny. Velmi výjimečně se s ním setkáváme v komplikovaných lokalitách u hůře obchodovatelných nemovitostí,“ říká Tomáš Hejda, tiskový mluvčí RE/MAX ČR.

Nástroj „Vývoj nabídkových cen” je přístupný všem uživatelům po přihlášení

Uživatelé, kteří využijí „Přihlášení přes Seznam” získávají některé výhody, kterými jsou třeba rychlejší nákup na e-shopech, více článků odpovídajících jejich zájmům nebo právě možnost využívat nástroj Vývoj nabídkových cen. Samotné přihlášení je rychlé a jednoduché a umožňuje lidem přihlásit se na webu nebo službě pomocí už existujícího uživatelského účtu u společnosti Seznam.cz. Uživatelský účet na Seznamu může být i od jiného poskytovatele e-mailu nebo může jít o mail s vlastní doménou.

„Jde o jeden z dalších benefitů, které přihlášeným uživatelům nabízíme a který jim, věřím, bude k užitku. Data, která získáváme, se snažíme zpracovávat tak, aby byla dobře využitelná. Vzhledem k rostoucím cenám nemovitostí se o vývoj cen zajímá stále více našich uživatelů. Chceme jim vyjít vstříc a poskytnout jim naše znalosti, aby se mohli ve světě realit lépe orientovat,” říká Pavel Kolář, manažer produktového týmu divize Služby společnosti Seznam.cz.

Investiční kalkulačka odhalí výhodnost koupě

Novinkou na Sreality.cz v Cenovém kompasu Sreality.cz je také Investiční kalkulačka, která umožňuje získat představu o výhodnosti koupě bytu v dobrém stavu vzhledem k průměrným cenám nájmů bytů v dané lokalitě. Data jsou průměrována za půl roku a klasicky zahrnují i provizi realitní kanceláři. Nepřihlášení uživatelé mohou získat základní představu o výhodných lokalitách pro investici v sekci „Top návratnost“, a to v kategorii bytů o velikosti 40 až 59 metrů čtverečních. Přihlášeným uživatelům jsou k dispozici i analytické nástroje.

Chcete data použít a citovat? Nezapomeňte prosím uvést:

Zdroj: Investiční kalkulačka/Cenový kompas Sreality.cz, nabídkové ceny

„Podrobnější analýzy jsme připraveni i nadále připravovat v našem analytickém týmu na míru,” říká Zichová.

Kristýna Hořovská

PR specialista

Sdílet na sítích