Loni Češi vyhledávali na internetu letní olympiádu, svatbu hokejisty Plekance i vzácnou kokotici

Aneta Kapuciánová 18. ledna 2022

Z tradičního žebříčku skokanů, který pravidelně každý leden zveřejňuje služba Vyhledávání české internetové jedničky Seznam.cz, vyplývá, že Češi po dvou letech přijali pandemii jako běžnou součást svých životů a v rámci konzumace online informací se chtějí spíše bavit. Za skokany roku žebříček označuje ty osobnosti, události a produkty, které Češi na internetu vyhledávali výrazně více než o rok dříve.

Lidé do vyhledávače v loňském roce nejčastěji zadávali dotazy spojené s každodenními událostmi například o výbuchu sopky na Kanárských ostrovech, nehodě lodi blokující průjezd Suezským průplavem nebo příčiny zbarvení sněhu, který v České republice napadl loňskou zimu. Bez povšimnutí nezůstaly ani říjnové volby do Poslanecké sněmovny a sčítání lidu.

„Do žebříčku skokanů se vyhoupla i téměř neznámá rostlina kokotice žlutavá, kterou si lidé prohlíželi po veřejném prohlášení, že tato vzácná bylina, pokládaná za vyhynulou, byla znovu objevena v České republice,“ říká Jana Křivohlavá, administrátorka služby Seznam.cz Vyhledávání.

Velkou pozornost přitáhly světové sportovní události

Konkrétně jsou to Olympijské hry, MS v hokeji, ale i tenisová a cyklistická klání, co vzbudily zájem Čechů. „V kategorii volnočasových aktivit jsou velké sportovní akce atraktivním tématem každoročně. V roce 2021 jednoznačně vévodila olympiáda v Japonsku, mezi hojně hledané události se zařadily i hokejové mistrovství světa a mezinárodní tenisové turnaje Australian Open či US Open. Kulturní akce Zlatý slavík a Miss ČR obsadily naproti tomu až závěr desetimístného žebříčku,“ upřesňuje Křivohlavá a dodává, že se uživatelé také zajímali o volnočasové tuzemské události, které bylo možné osobně navštívit, příkladem šlo o hledanost sousloví Zahrada Čech či Ledové sochy Beskydy.

Z celebrit zajímají Čechy především ty domácí

Uživatelé se na Seznamu často zajímali o Moniku Marešovou v souvislosti s jejím těhotenstvím, tenistku a účastnici taneční soutěže StarDance Andreu Sestini Hlaváčkovou nebo o svatbu hokejisty Tomáše Plekance. Z politiků vzbudil pozornost svým incidentem v Poslanecké sněmovně poslanec Lubomír Volný. Do okénka Vyhledávaní Češi častěji než dříve zadávali ještě jméno tiskového mluvčího prezidenta republiky Jiřího Ovčáčka. Ze zahraničních celebrit se mezi ty výrazně více hledané v loňském roce dostala pouze dcera zesnulého francouzského herce Stella Belmondo.

 V zábavě dominuje česká produkce, lidé více vyhledávají sledování online

Zábavu opanovaly filmy a seriály české produkce. Na prvním místě vyhledávaných výrazů z oblasti filmové a televizní tvorby se umístil český film Matky, druhé místo obsadil seriál Božena. Mezi skokany již tradičně figurují i aktuálně vysílané reality show, konkrétně Výměna manželek a Svatba na první pohled. Za poslední roky se stále více v oblasti zábavy uplatňuje sledování na vyžádání.

Pandemie se promítá do všech oblastí života

Z klíčových slov, která uživatelé v loňském roce vyhledávali, je patrné, že pandemie se stala nedílnou součástí našich životů. V žebříčcích vyhledávání se tak zabydlely výrazy jako testování ve školách, testování zaměstnanců, očkování chronicky nemocných, Tečka.cz, samotest na covid, stejně tak zdánlivě nesouvisející sousloví úřední maturita, otevření školek, zavření obchodů či zahrádkářský zákon.

Seznam skokanů 2021 je dostupný online. Aktuálně nejvyhledávanější témata pro daný okamžik, tzv. trendující témata, jsou prezentovaná v podobě hypertextových odkazů na domovské stránce Seznam.cz na řádku pod vyhledávacím polem.

Aneta Kapuciánová

PR manažerka a tisková mluvčí

Sdílet na sítích