Vyhledávání na Seznamu dominuje, stejně jako olympiádě, Ester Ledecká. Češi se zajímají i o curling

Aneta Kapuciánová 14. února 2022

Olympiáda tradičně vzbuzuje velký zájem Čechů, který se odráží na růstu počtu hledaných výrazů v Seznam.cz Vyhledávání. To alespoň jednou měsíčně používá každý druhý Čech. Tentokrát vykazují hlavní vyhledávané výrazy dokonce pětkrát vyšší hledanost než u minulých olympijských her, které proběhly v létě v Tokiu. Podobné nicméně zůstává vnímání olympiády českou veřejností ‒ zájem se soustřeďuje na probíhající soutěže, konkrétní sportovce a jejich výsledky, naopak kontroverzní témata spojená s pořadatelskou zemí či koronavirovými opatřeními Češi příliš neřeší.

„Zájem Čechů o olympijské hry v Pekingu se ve vyhledávaných výrazech na Seznam.cz projevil ještě před zahájením olympiády. Související výrazy se nyní pravidelně objevují mezi tzv. trending topics – v nabídce ‚Právě se hledá‘ na naší domovské stránce. Za zvýšenou hledaností výrazů spojených s olympiádou mohou být známí sportovci, o které se lidé zajímají i v době, kdy zrovna nezávodí. O to víc jsou pak hledanější, když začne olympiáda,“ říká Ondřej Šmejkal, datový analytik Seznam.cz.

Probíhající hry v Pekingu, podobně jako letní olympiáda v Tokiu, vzbudily u Čechů zájem o sporty, které dříve sledovali spíše okrajově. Největší hvězdou z hlediska vyhledávaných sportů se tak letos stal curling, který v prvním týdnu olympiády překonal v počtu vyhledávání divácky atraktivní stálice, jakými jsou hokej či biatlon. Ondřej Šmejkal k tomu říká: „Češi se s tímto sportem zjevně nově seznamují, jednou z nejhledanějších variant dotazu vyhledávání je ‚curling pravidla‘.“

Stejně jako na samotných hrách v Pekingu, i Vyhledávání na Seznam.cz zcela dominuje Ester Ledecká. Umístila se na první příčce nejen mezi hledanými sportovními osobnostmi, její jméno je i vůbec nejhledanějším výrazem souvisejícím s probíhající olympiádou. Za ní následují další známí čeští sportovci, mezi které patří Šárka Pančochová a Martina Sáblíková, čtvrtá je s odstupem Markéta Davidová.

Zdroj: Data Seznam.cz Vyhledávání.

Aneta Kapuciánová

PR manažerka a tisková mluvčí

Sdílet na sítích