Pronájmy optikou dat Sreality.cz: Roste poptávka po samostatných pokojích

Kristýna Hořovská 13. března 2023

Zájem o pronájmy v Česku roste. Nepatrný pokles vyhledávacích dotazů byl na největším českém realitním portálu Sreality.cz naposledy zaznamenán v roce 2019. Skokový nárůst nastal na počátku koronavirové pandemie a od té doby poptávka dál kontinuálně roste. V roce 2021 bylo na Sreality.cz zpracováno 13,2 milionů dotazů na pronájmy bytů a v uplynulém roce jich bylo 14,6 milionů, což bylo v meziročním srovnání téměř o 11 % více. Trend většího zájmu o pronájmy se týká i poptávky po samostatných pokojích.

„Uživatelé mají na našem portále možnost kromě bytů vyhledávat samostatné pokoje k pronájmu. Vedle poptávky po pronájmech bytů kontinuálně roste právě i poptávka po samostatných pokojích. Nevyhledávají je pouze studenti, takže ani během uzavření škol v rámci covidových opatření nedošlo k razantním propadům. V uplynulém roce jsme navíc zaznamenali výrazně větší růst zájmu o pokoje než v minulých letech,“ říká Šarlota Smutná, datová analytička Seznam.cz.

Po samostatných pokojích je v meziročním srovnání poptávka vyšší o 30 %

Poptávka po pokojích na Sreality.cz je sezónní a maxima dosahuje vždy v létě, především v srpnu. „Stejně tak tomu bylo v uplynulém roce, v srpnu jsme v meziročním srovnání zaznamenali o 42 % více dotazů než v srpnu roku 2021. Stejně tak v prosinci jsme, i přes obvyklý propad, měli o 15 % více dotazů ve srovnání s rokem 2021. Celkem jsme za uplynulý rok zpracovali o 30 % více dotazů než v předchozím roce,“ uvádí Smutná.

Nicméně je potřeba dodat, že dotazy týkající se pouze samostatných pokojů mají pouze malý podíl na celkovém počtu dotazů na pronájem bytů nebo pokojů. Pětkrát častěji si uživatelé kromě pokojů poptávají k pronájmu zároveň i celé byty. Trend u takovýchto vyhledávacích dotazů je však obdobný jako u dotazů pouze na samostatné pokoje, jejich počet loni meziročně stoupl o 36 %.

Kristýna Hořovská

PR specialista

Sdílet na sítích