Vývoj v oblasti pozemků dle dat Sreality.cz: Ve většině krajů stagnují nebo stále ještě stoupají

Kristýna Hořovská 16. března 2023

Poslední roky ceny pozemků stoupaly podobně jako u ostatních nemovitostí. Podle Cenového kompasu Srealit začaly v posledních měsících ceny mírně klesat pouze v několika krajích, a to například v Libereckém kraji. Ve většině krajů ceny stagnují nebo stále ještě stoupají. Vývoj je tak mezi regiony zatím odlišný.

Na portále Sreality.cz má zájemce k dispozici široký výběr typů pozemků ke koupi – stavební pozemky, zahrady, komerční, pole, louky, lesy, rybníky, sady a vinice a další. Pokud uživatelé svůj vyhledávací dotaz upřesňují z hlediska typu pozemku, v polovině případů vyhledávají pouze stavební parcely. Na druhém místě si pak filtrují zahrady.  „Za měsíc únor jsme obdrželi 800 000 dotazů v kategorii pozemků na prodej,“ uvádí Šarlota Smutná, datová analytička Seznam.cz.

Počet nabídek pozemků pomalu roste, nejvíce je jich ke koupi ve Středočeském kraji

Nejvíce nabídek na Sreality.cz je v kategorii stavebních pozemků, jejich počty byly ale také ovlivněné pandemií. Počet nabízených stavebních parcel se v průběhu tohoto období na portále snižoval. Nejmenší nabídka byla během letních měsíců roku 2021 a od té doby pomalu roste. „To se týká všech regionů, v některých ale k tomuto vývoji došlo s menším zpožděním. Například v Karlovarském kraji jsme minimum nabídek zaznamenali až na podzim roku 2021,“ říká Smutná.

Nejvíce pozemků k prodeji je aktuálně ve Středočeském kraji, dále v Moravskoslezském a Jihomoravském, poté v Jihočeském a Ústeckém kraji, nejméně pak třeba na Vysočině. Stavební parcely aktuálně tvoří okolo 40 % nabídky pozemků na Sreality.cz. Dále se nejvíce nabízejí pole a lesy, o něco méně zahrady a louky a poté další typy pozemků.

Nejdražší jsou stavební pozemky v Praze, Středočeském a Jihomoravském kraji

Nejdražší jsou tradičně stavební pozemky v Praze. V posledních měsících se jejich průměrná cena pohybuje okolo 19 000 Kč/m², následují pozemky ve Středočeském a Jihomoravském kraji. Ty lze pořídit za průměrnou cenu 5000–6000 Kč/m². Nejlevněji se pozemky prodávají v Moravskoslezském, Karlovarském a Ústeckém kraji. Často je lze pořídit za cenu 1700–2200 Kč/m². Samozřejmě ale vždy velmi záleží na lokalitě pozemku, jeho uspořádání, sítích, které jsou zavedené, atp. 

Zájem o pozemky se vrátil do předpandemických let

Poptávka měřená počtem položených vyhledávacích dotazů na portále Sreality.cz byla v době před koronavirovou pandemií dlouhodobě stabilní. Evidováno bylo okolo 800 000 dotazů měsíčně. „S prvními protipandemickými opatřeními v Česku, na jaře roku 2020, poptávka prudce vzrostla a postupně stoupala k maximům, která jsme zaznamenali na jaře 2021. Přibližně od podzimu toho roku (2021) začala poptávka postupně klesat a aktuálně jsme na obdobných hodnotách, na které jsme byli zvyklí z let 2018–2019,“ uvedla Šarlota Smutná, datová analytička Seznam.cz.

Kristýna Hořovská

PR specialista

Sdílet na sítích