Zájem o zahraniční nemovitosti: Dle dat Sreality.cz vzrostl v meziročním srovnání o pětinu

Kristýna Hořovská 10. března 2023

V posledních letech je dle dat portálu Sreality.cz patrný vzrůstající zájem o zahraniční nemovitosti. Skokový boom nastal v roce 2021, kdy byl zaznamenán téměř dvojnásobek vyhledávacích dotazů na nemovitosti v zahraničí než v roce předchozím. Takto měřená poptávka rostla i v minulém roce, a to o dalších 20 % oproti předchozímu roku.

„Průměrně jsme loni každý měsíc obdrželi téměř 100 000 dotazů na zahraniční nemovitosti. Počty vyhledávacích dotazů jsou už delší dobu vysoké, i když tvoří jen malou část z celkového počtu dotazů, které na našem portále dostáváme. Největší zájem budí zahraniční nemovitosti v letních měsících ‒ v době rekreační sezóny,“ říká Šarlota Smutná, datová analytička Seznam.cz.

Lidé mají zájem hlavně o domy, nabízí se ale více bytů

Nejvíce vyhledávanou kategorií v zahraničních nemovitostech jsou na Sreality.cz domy na prodej. „V loňském roce jsme na ně obdrželi o 20 % více vyhledávacích dotazů než na prodeje bytů. Je tak zřejmé, že zájemci vyhledávají předně rekreační nemovitosti se zahradou,“ komentuje Smutná. V nabídce nicméně převažují bytové jednotky. Aktuálně je na Sreality.cz v nabídce 1700 zahraničních bytů a zhruba 900 domů k prodeji, které se nacházejí převážně v evropských zemích.

Jaké destinace jsou dnes nejžádanější?

Mezi nejžádanějšími lokacemi zahraničních nemovitostí je Čechy velmi oblíbené Chorvatsko, Španělsko, Itálie a Řecko. Na dalších pozicích se pak v proměnlivém pořadí objevuje Rakousko, Slovensko nebo Bulharsko.

„V některých lokalitách, jako třeba v Bulharsku nebo některých částech jižní Itálie nebo Španělsku, může být cena ve srovnání s českými rekreačními nemovitostmi i výhodnější. Vzhledem k významnému růstu cen českých rekreačních nemovitostí v posledních letech je možné, že řada tuzemských investorů přestala uvažovat o koupi české nemovitosti a rozhodla se pro koupi v zahraničí,“ uzavírá Smutná.

Kristýna Hořovská

PR specialista

Sdílet na sítích