Podvodníci se v e-mailu vydávají za Firmy.cz. Výzvu k platbě ignorujte

12. dubna 2023

Pokud patříte mezi klienty Firmy.cz, možná vám v e-mailu přistál podezřelý e-mail s výzvou k platbě za přístup k uživatelskému účtu. Za touto zprávou v žádném případě nestojí Firmy.cz, jde o podvodný e-mail, který se z lidí snaží vylákat peníze. Jestliže vám podobný e-mail dorazil, na výzvu nereagujte.

Internetoví podvodníci neustále přicházejí s novými triky, jak z lidí vylákat peníze. Aby působili důvěryhodněji, často s potenciálními oběťmi komunikují maskování za známé a důvěryhodné společnosti. A Seznam.cz bohužel není výjimkou ­– terčem útočníků se tentokrát stali klienti Firmy.cz.

Podvodníci je nepříliš dobrou češtinou jménem služby Firmy.cz vyzývají k uhrazení platby za přístup k uživatelskému účtu. Zároveň upozorňují na to, že pokud k platbě nedojde, bude účet smazán. Jde samozřejmě o naprostou lež, protože Firmy.cz platbu za využívání nebo založení nového profilu po klientech nikdy nepožadují. A také s nimi – na rozdíl od internetových zlodějů – nekomunikují direktivním nebo výhružným tónem.

Aktuální podoba podvodného e-mailu.

Pokud tato výzva dorazila i vám, ignorujte ji, neklikejte na odkaz v e-mailu a zprávu smažte. Velmi oceníme, pokud nám o jakékoliv podezřelé aktivitě, která by mohla souviset s našimi službami, dáte vědět na e-mail seznam.naplno@firma.seznam.cz. Jednak tím ochráníte další příjemce podvodné zprávy, a navíc nám umožníte se podobným úrokům bránit a předcházet jim.

Jak nenaletět podvodníkům na internetu?
  • Nezapomínejte na to, že základní zápis na Firmy.cz je zdarma, proto za něj nikdy neplaťte.
  • Vždy si zkontrolujte adresu odesílatele. Pokud se vám zdá podezřelá nebo se liší od adresy, kterou daná firma obvykle používá, pravděpodobně se jedná o podvod.
  • Pokud e-mail, který na vás působí nedůveryhodně, obsahuje odkaz, nikdy na něj neklikejte.
  • Pokud vám do e-mailu přistane faktura od neznámé společnosti, nikdy ji neplaťte a s písemným odmítnutím ji zašlete zpět. 
  • Že jde o podvod, vám může napovědět i nedokonalá čeština s chybami, překlepy nebo nezvyklými formulacemi.

Přečtěte si na Seznam Zprávách více o praktikách internetových podvodníků. A buďte na internetu opatrní.

Za Firmy.cz Tomáš Anděl

Sdílet na sítích