Mezi nejžádanějšími lokacemi zahraničních nemovitostí je Čechy velmi oblíbené Chorvatsko, Španělsko a Itálie

Kristýna Hořovská 21. června 2023

V posledních letech je dle dat portálu Sreality.cz patrný vzrůstající zájem o zahraniční nemovitosti. Mezi nejžádanějšími lokacemi je Čechy velmi oblíbené Chorvatsko, Španělsko a Itálie. Na dalších pozicích se pak v proměnlivém pořadí objevuje Řecko, Bulharsko, Rakousko nebo Slovensko.

Skokový boom zájmu o zahraniční nemovitosti nastal předloni, kdy byl zaznamenán téměř dvojnásobek vyhledávacích dotazů na nemovitosti v zahraničí než v roce předchozím. Takto měřená poptávka rostla i v minulém roce, a to o dalších 20 % oproti předchozímu roku. Letošní data zatím nasvědčují tomu, že poptávka roste dál.

„Průměrně jsme loni každý měsíc obdrželi téměř 100 000 dotazů na zahraniční nemovitosti, letos je to zatím ještě o 10 000 dotazů měsíčně více. Počty vyhledávacích dotazů jsou už delší dobu vysoké, i když tvoří jen malou část z celkového počtu dotazů, které na našem portále dostáváme. Největší zájem budí zahraniční nemovitosti v letních měsících ‒ v době rekreační sezóny,“ říká Šarlota Smutná, datová analytička Seznam.cz.

 Lidé mají zájem hlavně o domy, nabízí se ale více bytů

Nejvíce vyhledávanou kategorií v zahraničních nemovitostech jsou na Sreality.cz domy na prodej. „V loňském roce jsme na ně obdrželi o 20 % více vyhledávacích dotazů než na prodeje bytů, letos se však poptávka po bytech už přibližuje poptávce po domech. Zájemci ale ještě stále vyhledávají o něco více rekreační nemovitosti se zahradou,“ komentuje Smutná. V nabídce nicméně převažují bytové jednotky. 

Aktuálně je na Sreality.cz v nabídce 2300 zahraničních bytů a zhruba 1000 domů k prodeji, které se nacházejí převážně v evropských zemích.

Kristýna Hořovská

PR specialista

Sdílet na sítích