Na největším českém realitním portále Sreality.cz přibývá stavebních pozemků na prodej

Kristýna Hořovská 21. června 2023

Nejmenší nabídka pozemků na portále Sreality.cz byla během léta roku 2021, od té doby se postupně rozšiřuje, což je ale částečně způsobené i aktuálně se prodlužující dobou inzerce. V současné době je na portále v nabídce 20 700 pozemků různého druhu. Nejvíce pozemků k prodeji je ve Středočeském kraji.

„Ve Středočeském kraji je aktuálně v nabídce přes 3700 pozemků, z toho stavebních je více než polovina. Dále je nejširší nabídka v Moravskoslezském kraji, kde se prodává 1800 pozemků, z toho přes 800 stavebních, a v Jihomoravském kraji s 2500  nabídkami, z toho přes 800 pro bydlení,“  říká Šarlota Smutná, datová analytička Seznam.cz.

Průměrné nabídkové ceny stavebních pozemků jsou dle dat portálu Sreality.cz ve Středočeském a Jihomoravském kraji okolo 5000 Kč/m². V Moravskoslezském, Karlovarském a Ústeckém kraji jsou ceny pozemků obvykle nejnižší a pohybují se kolem 1600 až 2000 Kč/m². Regionální rozdíly v cenách stavebních pozemků mohou být podle Smutné i více jak 17 tisíc Kč.

„Pozemky se vyplatí prodávat i dnes. Je třeba být dobře informován o jejich ceně, potenciálu, možnostech budoucího využití, ale i o možnostech jejich prodeje. Každopádně je v současné době držení pozemků s dobrou perspektivou z investičního hlediska rozhodně dobrou volbou,“ říká Martin Oršuliak, majitel realitní kanceláře Justo Solutions.

Kristýna Hořovská

PR specialista

Sdílet na sítích