Zájem o pronájmy bytů s balkony, lodžiemi a terasami už je stejný jako před pandemií

11. prosince 2023

V období koronavirové pandemie lidé na největším realitním portále Sreality.cz ve velkém vyhledávali byty s venkovním prostorem. V současné době je poptávka po tomto typu nemovitostí obdobná jako před pandemií. 

„Na začátku koronavirové pandemie prudce vzrostla poptávka po pronájmech bytů, zajímavým faktorem byl také rostoucí zájem konkrétně o byty s balkonem, terasou nebo lodžií. Poměr počtu takových dotazů se na jaře roku 2020 oproti předchozímu období dokonce zdvojnásobil. Zvýšený zájem byl patrný i ve zbytku roku 2020 a také v roce 2021,“ říká Šarlota Smutná, datová analytička Seznam.cz. Při samotném filtrování uživatelé v případě prodejů i pronájmů nejčastěji poptávají balkony. Až poté následují terasy a lodžie.

„V závěru roku 2021 se začal zájem o tyto byty vracet k původním hladinám. V letošním roce se už poměr dotazů filtrujících speciálně nabídky bytů s balkonem, terasou či lodžií stabilizoval,” říká Šarlota Smutná.

O pronájmy je v dlouhodobějším horizontu větší zájem. I dotazů na pronájem bytů s venkovním prostorem je tedy co do počtu více

Přestože se poměr dotazů na tyto nemovitosti vůči všem dotazům na pronájem bytů vrátil zpět k původním hladinám, absolutní počet těchto vyhledávacích dotazů se v průběhu let díky celkovému růstu zájmu o nemovitosti zvýšil. Oproti roku 2019 jsme v meziročním srovnání dat zaznamenali více dotazů o 28 % v červenci, o 37 % v srpnu, o 23 % v září a o 26 % v říjnu. 

„Měsíčně na našem portále evidujeme desetitisíce vyhledávacích dotazů zaměřených na pronájem bytu s balkonem, terasou nebo lodžií,” říká Hana Kontriš, manažerka inzertního týmu Sreality.cz.

„Větší počet takto specifikovaných vyhledávacích dotazů zaznamenáváme vždy v letních měsících, a to v období května až srpna. Lidé v teplejším období roku mají větší chuť trávit čas venku. To se odráží i na jejich preferencích podoby nemovitostí, které vyhledávají,” doplňuje Hana Kontriš.

Sdílet na sítích