Češi více hledají zpravodajské události, domácí televizní tvorbu i slevy, ukazují data Seznam.cz Vyhledávání

Veronika Geltner 17. ledna 2024

Seznam.cz a služba Vyhledávání již tradičně zveřejnila vyhodnocení výrazů, jejichž hledanost ve srovnání s předchozím rokem vyrostla nejvíce. Lidé do vyhledávací lišty na domovské stránce Seznam.cz nejčastěji zadávali dotazy spojené s hlavními zpravodajskými událostmi, například se střelbou v Praze, prezidentskými volbami nebo válkou v Izraeli. Zajímali se také o seriály z tuzemské produkce a o slevy během Black Friday.

Žebříček skokanů za uplynulý rok označuje ty osobnosti, události a produkty, které uživatelé na internetu hledali nejčastěji. Vyhodnocujeme celkem osm kategorií a v každé z nich uvádíme deset nejhledanějších dotazů. Skokany vnímáme jako indikátor toho, co bylo během daného období na internetu významným tématem,“ vysvětluje Jana Křivohlavá, administrátorka fulltextového Vyhledávání Seznam.cz. Zároveň upozorňuje, že se nejedná o výrazy s nejvyšším absolutním počtem hledání, ale o témata, které byla významně více hledána ve srovnání s předchozím rokem.

Lidé se zajímali o tuzemské a světové události

Z oblasti dění ve světě i doma lidé nejčastěji vyhledávali informace k událostem, které hýbaly celým světem. Patří sem prosincová střelba v Praze na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy a probíhající válka v Izraeli. Dále se v žebříčku objevuje téma domácí politiky, kdy se lidé snažili dohledat podrobnosti ke konsolidačnímu balíčku nebo hlasování o nedůvěře vládě. „Pravidelně se v žebříčku skokanů objevují také velké sportovní události. V Česku fandíme hokeji, proto není překvapením, že nejčastěji hledanými klíčovými slovy mezi volnočasovými událostmi bylo právě mistrovství světa v hokeji,” upřesňuje Jana Křivohlavá.

Zájem budily kauzy celebrit, ale i úmrtí slavných

Svět šoubyznysu a známých osobností mezi skokany nechybí ani letos. V žebříčku nejhledanějších osobností se objevují převážně česká jména, ale do první desítky se probojovala i dvě jména zahraniční. Lidé chtěli znát příčiny náhlého úmrtí amerického herce Matthewa Perryho nebo zjistit detaily o kauze velikána francouzského filmu Gérarda Depardieu. 

Lidé vyhledávali oblíbené seriály nebo jak se neotrávit cuketou

V oblasti televizní tvorby uživatelé nejčastěji vyhledávali informace o prezidentské debatě na televizní stanici Nova a pořadu Česko Slovensko má talent. Přední příčky dále obsadily dotazy na seriály Zlatá labuť a Volha. „Co se týče praktických dotazů, dominoval této kategorii svátek slev Black Friday. Lidé pak také chtěli vědět, jak se neotrávit cuketou, jaká bude jejich průměrná mzda v roce 2024 nebo na jaký důchod mají nárok. Z výsledků hledaných výrazů také vyplývá, že lidi stále zajímá covid a aktuální informace o něm, “ přibližuje Jana Křivohlavá.

Seznam skokanů Vyhledávání 2023 je dostupný online. Uživatelé mají možnost na domovské stránce Seznam.cz vidět aktuálně nejvyhledávanější témata pro daný okamžik, tzv. trendující témata. Jsou prezentovaná v podobě hypertextových odkazů na řádku pod vyhledávacím polem.

Veronika Geltner

PR specialistka

Sdílet na sítích