Zahraniční byty lákají lidi ke koupi více než domy. Největší zájem je o Španělsko, Chorvatsko už má druhou pozici

10. června 2024

Na největším tuzemském portále Sreality.cz byl dlouhodobě větší zájem o domy v zahraničí než o byty. Letos v březnu ale došlo ke změně a Češi nově preferují spíš byty. Nejvíc je zajímají lokality ve Španělsku, Chorvatsku a Itálii. Zájem o zahraniční nemovitosti je navzdory nedávné situaci na hypotečním trhu konstantní.

Nejoblíbenějšími destinacemi z hlediska vyhledávání nemovitostí na portále Sreality.cz jsou v tomto roce zatím Španělsko, pak Chorvatsko a následuje Itálie. V loňském a předloňském roce přitom bylo na prvním místě Chorvatsko*. Dále se objevuje poptávka po nemovitostech v Rakousku, Řecku, nebo Bulharsku.

Jaké jsou letos TOP země při vyhledávání nemovitostí?

PořadíZeměPodíl na celkovém vyhledávání zahraničních nemovitostí na portále Sreality.cz
1.Španělsko20,2 %
2.
Chorvatsko
18,8 %
3.Itálie13,2 %
4.
Rakousko
5,1 %
5.
Řecko
4,3 %
6.
Bulharsko
3,7 %
7.
Portugalsko
3,1 %
8.
Albánie
3 %
9.
Slovensko
2,7 %
10.Německo2,5 %
Zdroj: Sreality.cz, 1Q 2024

„Největší boom vyhledávání zahraničních nemovitostí jsme na našem portále Sreality.cz zaznamenali v roce 2021, kdy se počet vyhledávacích dotazů oproti předchozím rokům téměř zdvojnásobil. V dalším roce následoval ještě další růst těchto dotazů, ale v minulém roce se počty nakonec ustálily. Průměrně jsme v roce 2022 i v roce 2023 zaznamenávali téměř sto tisíc dotazů měsíčně právě na nemovitosti v zahraničí,” říká Pavel Chmelík, datový analytik Sreality.cz. Oproti jiným druhům nemovitostí podle Pavla Chmelíka vidíme, že po skokovém boomu se počty dotazů zatím ještě nevracejí na původní hladiny z doby před covidem a jsou stále vysoko.

„Během pandemie hodně stouply ceny tuzemských chat a chalup, což je projevilo ve zvýšeném zájmu o nemovitosti v zahraničí. Ty leckde vyšly českého kupce zásadně levněji. Dlouhodobě sledujeme zájem třeba o dostupné byty na španělském pobřeží Costa Blanca a v okolí Malagy, v okolí chorvatského Zadaru a Šibeniku, v italském městě Scalea nebo na bulharském Slunečním pobřeží a v jeho okolí, říká Hana Kontriš, manažerka oborových služeb Seznam.cz.

Lidé začali vyhledávat víc byty než domy

Poptávka na prodej domů v průběhu let převyšovala poptávku na prodej bytů, ovšem už ke konci roku 2022 se začaly počty vyhledávacích dotazů těchto typů nemovitostí přibližovat. V loňském roce už byl podíl dotazů v podstatě vyrovnaný a v letošním v březnu poprvé poptávka po bytech převýšila poptávku po domech. 

„Vzhledem k růstu cen v ubytovacích zařízeních v tuzemsku i v blízkém zahraničí hledají například početnější rodiny s dětmi či drobní investoři alternativy pro delší rekreační pobyty. Cenově je mnohde vyjde výhodněji nákup vlastního bytu v zahraničí, který mohou po část sezóny navíc ještě pronajímat, komentuje možné důvody růstu zájmu o byty Hana Kontriš.

Na straně nabídky je tomu dlouhodobě tak, že bytů na prodej je k dispozici více než domů. Aktuálně je v nabídce na Sreality.cz 2600 bytů a 1200 domů v zahraničí.

*Pozn.: Srovnání pořadí top tří zemí podle podílu na vyhledávání zahraničních nemovitostí v letech naleznete v níže připojené tabulce.

Sdílet na sítích