Přichází nový iPhone. Podle průzkumu lidé oceňují především prémiovost a funkce 

Veronika Geltner 6. září 2024

Telefon iPhone se od svého prvního uvedení na trh stal bezpochyby jedním z nejvíce rozpoznatelných chytrých telefonů vůbec. Jeho uživatelé jsou mu věrní, a když už si ho jednou pořídí, u značky zůstanou. Jak dokazují data Seznam.cz, každý čtvrtý uživatel navštěvuje stránky tuzemské internetové jedničky právě z mobilních zařízení iPhone. Brzy bude na trh uveden nový model této značky a může se zdát, že starší telefony klesnou na hodnotě. Jak se lidé staví ke starším modelům a nákupům iPhonů z druhé ruky a co na těchto telefonech nejvíc oceňují jsme se podívali společně se Seznam.cz Výzkumníkem a Zboží.cz.

Více jak polovina lidí preferuje nákup úplně nového telefonu  

Podle zjištění Seznam.cz Výzkumníka, který zodpovědělo přes 1 700 uživatelů chytrých telefonů, 63 % dotázaných nedůvěřují použitým iPhonům a kupují si pouze nové. Naopak 23 % jich nemá problém koupit rozbalený telefon od ověřeného prodejce a dalších 13 % respondentů si nechá klidně zaslat použitý telefon i bez vyzkoušení. 

Novinky moc netáhnou, dokud telefony slouží 

Vydáním nového modelu se dle průzkumu zabývají pouhá 2 % respondentů. Naopak více jak polovina jich novinky vůbec neřeší a model mění až ve chvíli, kdy dojde k poškození nebo ztrátě jejich stávajícího telefonu.  

Pro ženy hraje roli prémiovost telefonu 

Pro polovinu dotázaných jsou důležité funkce telefonu, ostatní uvádí, že je pro ně důležitá kapacita paměti, jeho rozměry nebo také možnost se pochlubit. Většina také v průzkumu uvedla, že vlastní iPhone základní řady. Nejmenší procento dotázaných pak vlastní Pro Max, který nabízí nejpokročilejší výbavu včetně skvělého fotoaparátu. Ženy vnímají mnohem více iPhone jako prémiovou značku, ze všech dotázaných to uvedlo 65 % žen.

Cena starších modelů zůstává stabilní  

Ačkoli pořízení iPhonu není úplně levnou záležitostí, financují ho z vlastních prostředků téměř tři čtvrtiny dotázaných. V souvislosti s vydáním nového modelu iPhone nás zajímal i vývoj ceny jeho předchůdců. Během listopadu a prosince loňského roku měl nejstabilnější průměrnou cenu model 15 Pro Max, cena 15+ během listopadu rostla a nejčastější změna ceny je patrná u modelu iPhone 15 Pro. Aktuálně lze tento telefon dle Zboží.cz pořídit již za 23 199 Kč.  „Vývoj ceny iPhonů zůstává stabilní, bez výraznějších výkyvů. Cenové rozdíly se pohybují maximálně v řádu desítek korun,“ uvádí Kateřina Nejedlá, datová analytička Zboží.cz. Neklesající zájem o starší modely potvrzuje také Martin Lukáš, marketingový partner Applu v iWant: „Oblíbenost telefonů iPhone stále roste a tržby z prodejů těchto zařízení se dlouhodobě zvyšují. V posledních letech dokonce pozorujeme trend v nakupování iPhonů z druhé ruky, což je pro mnoho lidí ekonomičtější řešení a pro planetu rozhodně ekologičtější.” 

Lidé mají zájem o iPhone ve slevě. Populární je i jako vánoční dárek  

Za poslední rok se návštěvnost kategorie iPhone na Zboží.cz pohybovala průměrně kolem 67 000 návštěv týdně, avšak v klíčových obdobích zaznamenala výrazný nárůst. Jak uvádí datová analytička Zboží.cz Kateřina Nejedlá, v době vydání nového modelu iPhone 15 se návštěvnost zdvojnásobila a větší zájem je také vidět v období nákupní slevové horečky Black Friday nebo před Vánocemi. „Naopak pokles zájmu o 25 % je patrný v prvních měsících nového roku. Mezi barvami modelu iPhone 15 vedou tmavé barvy jako černá a modrá,” doplňuje Kateřina Nejedlá. 

Vedle barvy si také zákazníci vybírají mobilní zařízení dle kapacity paměti. Nejnavštěvovanějšími modely jsou ty, které mají 128 GB. Nejspíše z důvodu nižší ceny. Nejmenší zájem je o ty s velkokapacitní pamětí 1TB,” uvádí dále Kateřina Nejedlá. Modelové řady mají vždy několik dalších variant. Nejvyšší počet prokliků ze stránek Zboží.cz do e-shopu má model iPhone Pro (31 %), za ním se umístil iPhone klasický (29 %).   

*zdroj: Seznam.cz Výzkumník – srpen 2024 a 1742 respondentů, Zboží.cz, Marek Vacek – X.com 

Veronika Geltner

PR specialistka

Sdílet na sítích