David Finger (Seznam.cz): E-mail rozhodně není mrtvý kanál, který lidé přestanou používat

Veronika Geltner 12. dubna 2022

K mikrofonu našeho podcastu tentokrát usedl David Finger. V Seznamu zodpovídá za rozvoj služeb Email.cz, Seznam Účet a Mapy.cz. S Martinem si povídali o budoucnosti e-mailové komunikace, co stojí za motivací uživatelů se přihlašovat a také třeba o tom, co může nabídnout Email Profi.

Co je to Seznam Účet a proč bych měl být do něj přihlášený?

Je to neustále se rozvíjející samostatná služba, takové centrální nastavení. Mám tam evidované své jméno, zabezpečovací údaje, mohu vyplnit adresu a vidím tam také, kde a jaké jsem udělil souhlasy. Je to centrum, které stojí nad seznamáckými službami a pomáhá mi upravit Seznam tak, aby fungoval pro mě a já měl přehled, co na Seznamu dělám.

Seznamácký Email je silná a často používaná služba. Kolik má uživatelů?

Email má evidováno zhruba 23 mil. registrovaných e-mailových schránek. Ne všechny jsou ale aktivní, těch je kolem 6,5mil. Aktivní schránkou se rozumí, že minimálně 1× za měsíc se do schránky někdo přihlásí.
Starých účtů se ale nemůžeme už zbavit a uvolnit je, protože do nich stále chodí nějaká pošta. A pokud bychom tuto adresu nabídli někomu jinému, mohlo by se stát, že mu bude chodit nerelevantní pošta, a to by kazilo uživatelský zážitek.

Dá se vypozorovat nějaký trend v tom, kdy si lidé e-mail zakládají? Má na četnost nových registrací například něco vliv?

V první řadě se mění trend používání e-mailu jako komunikačního prostředku. Před příchodem mobilních telefonů a smartphonů byl e-mail používaný k běžné komunikaci. To už ustupuje a posiluje příjem pošty, která má komerční charakter a slouží jako prodejní kanál. E-mail je stále silný kanál formální komunikace. Doposud se považuje za protokol, který funguje skvěle globálně. Mohu komukoli ve světě napsat, a ta komunikace k němu dojde bez ohledu na tom, jakou platformu příjemce používá.

Miliony e-mailových schránek znamenají bezpečnostní hrozby. Co vše může nastat?

V první řadě jsou to podvody, které chtějí uživatele zmást a vylákat z nich informace. Můžou to být hesla, například k internetovému bankovnictví. Nebo lákají na výhodný (falešný) produkt, kdy zákazníkovi místo telefonu přijde poštou cihla.
Podstatné jsou podvody, kdy se útočník tváří jako věrohodný subjekt a snaží získat jméno a heslo. Nejčastěji jako banka nebo e-shop. Zaznamenáváme i pokusy tvářit se jako naše služby, které žádají o aktualizaci hesla. Neznám službu, která by přes e-mail žádala své uživatele o aktualizaci hesla.

Email Profi, tuto službu vnímám jako nástavbu našeho klasického e-mailu. Je to tak?

V podstatě ano, protože původní zaměření e-mailu na vlastní doméně bylo myšlené pro firmy. Nicméně to může využívat kdokoli.

Jakým způsobem to Seznam monetizuje?

Pro nás je cenný především uživatel a to, že do ekosystému Seznamu přivedeme díky službě další uživatele. Jsme rádi za každého aktivního uživatele, který pak chodí po službách napříč Seznamu, jako je domovská stránka, Televize Seznam nebo Sreality atd.

Co dále uslyšíte:

  • Co by změnil, kdyby mohl cokoli hned vyřešit
  • Jaké jsou plány na jednotlivých službách
  • Kdo měl v Seznamu historicky úplně první e-mailovou schránku
Kdo je David Finger

David Finger pracuje pro českou internetovou jedničku už deset let. Do nedávna měl na starosti vedení a rozvoj služby Email a Seznam Účtu a teď si přibral ještě Mapy.cz. Ve svém volném čase se věnuje rodině a cestování. K největším zálibám patří rybaření v Norsku, četba a sport. Před svým nástupem do Seznamu se věnoval mimo jiné různým IT projektům v automotive sektoru.

Veronika Geltner

PR specialistka

Sdílet na sítích
Poslouchat nás můžete i na