Spustili jsme v Skliku sledování konverzí

14. srpna 2007

Dlouho očekávanou funkci sledování konverzí jsme spustili do ostrého provozu. Inzerenti nyní mohou velmi jednoduše měřit přínos svých reklamních kampaní.

Konverze je stav, kdy se z návštěvníka stránek stává zákazník. Nejde jen o to, jestli návštěvníci na stránkách něco nakoupí (co považuje provozovatel webu za konverzi je jen na něm). Sledováním konverzí mohou inzerenti zjišťovat kolik uživatelů, kteří přišli na web prostřednictvím Skliku, dokončilo nějakou akci (např. objednali produkt v e-shopu, zaregistrovali se v newsletteru apod.).

  • Konverzemi se nejčastěji sleduje:
    • nákup v e-shopu
    • registrace uživatele
    • přihlášení k odběru newsletteru
    • odeslání poptávky nebo dotazu, přes webový formulář
    • stažení dema programu, ceníku a podobně
    • zobrazení kontaktních informací
    • a další akce uživatelů
  • Další informace:

Sledování konverzí v Skliku

Konverze měří Sklik pomocí tzv. Měřicího kódu, který si může každý inzerent vygenerovat ve svém účtu v Skliku. Tento kód je třeba vložit do tzv. konverzní stránky. Jde o stránku, která potvrzuje provedení nějaké akce, viz výše uvedené příklady. Ve většině případů jde tedy o stránku potvrzující odeslání objednávky, poptávky, registraci, odeslání formuláře atd. Měření konverzí je nejdříve třeba zapnout, vše najdete ve vašem účtu v Skliku pod záložkou Nástroje.

Uživatel, který přijde na inzerentův web, po kliknutí na reklamu v Skliku uvidí na takové stránce malý obrázek „Statistika Sklik započtena“ a jeho návštěva je započítána jako jedna konverze.

K čemu je to dobré?

Největšího efektu dosáhnete, když si do kódu na konverzní stránce budete doplňovat hodnotu konverze. V ideálním případě hodnotu objednávky. Pak bude Sklik vědět, nejen kolik konverzí na dané slovo bylo provedeno, ale i jaký obrat jste zaznamenali. V přehledových tabulkách uvidíte jen základní údaje jako je počet konverzí a konverzní poměr. Ale když se podíváte do statistických přehledů, tak uvidíte, že máte k dispozici dalších osm údajů, které můžete sledovat při vyhodnocování výsledků reklamních kampaní. Viz obrázek.

Aby toho nebylo málo, tak ve statistických reportech přibyly ještě další nové funkce:

  1. Nový typ reportu, „Klíčová slova – inzeráty“ využijete až budete chtít detailně sledovat úspěšnost klíčového slova s každým inzerátem v sestavě.
  2. Při vytváření reportů „Klíčová slova“ a „Klíčová slova – inzeráty“ si můžete zapnout nový sloupec cílové URL.
  3. Při vytváření reportu „Inzeráty“ si můžete zapnout nový sloupec výchozí URL.
  4. A nyní velmi očekávaná funkce – statistické reporty se dají odeslat v příloze na email! Samozřejmě včetně automatického spouštění.

Uvítáme vaše připomínky na nové funkce. Reakce nám můžete zasílat na email sklik@firma.seznam.cz. Chtěli bychom také poděkovat všem, kdo nám pomáhali několik týdnů s testováním konverzí a za jejich připomínky.

Jirka a Jitka

Sdílet na sítích