TV program: hotovo?

10. března 2008

Jak takový průběh přípravy a vymýšlení služeb v Seznamu vypadá? Chcete vidět pod pokličku “naší kuchyně”?

Před pár dny jsme spustili nový TV program, který nahradil původní verzi na Novinkách. S očekáváním jsme sledovali reakce uživatelů a podle nich jsme udělali některé nové změny. Jak to tak bývá, ihned po spuštění se začali ozývat uživatelé s připomínkami, podněty, stejně jako se stížnostmi na novou verzi.

Bez nápadu ani ránu

Prvotním nápadem bylo plně využít možností, které nám Internet jako elektronické médium dává. Tedy odpoutat se od řádkového výpisu programu, který je pozůstatkem tištěných médií a najít novou, lepší alternativu. A  samozřejmě jsme chtěli  mít  k jednotlivým pořadům video ukázky.

Z hlavy na papír, z papíru do 1 a 0

Jakmile byl nápad přepsán do plánů, začal kolotoč grafických prací, kterých se s vervou ujal grafik David Švejda. Design služby a jeho funkcionalita byly upravovány na základě zkušeností s uživateli Seznamu z jiných služeb a mnoha konzultací vně firmy.

Grafika se následně “rozřezala” tak, aby z obrázků byla www stránka. O to se postaral tým koderů Zdeňka Vlacha (Denisa Blažková a Ondřej Žára). Během tvorby statické www stránky už tým programátorů, konkrétně Zdeněk Philipp a Eda Veleba, připravovali databáze a první testovací verzi.

Líbí se ti to? Jak bys to udělal ty?

Testovací verze už je také hotova a tak jde do speciálního počítače, který  analyzuje chování uživatele. K tomuto počítači postupně přicházejí dvě desítky dobrovolníků  různých věkových skupin, kteří chvíli tv program zkoušejí a  plní několik námi zadaných úkolů.. Výstupem jsou cenné informace, na základě kterých  se znovu  pouštíme do úprav a dodělávek.

Jakmile je i tady hotovo,  aplikace je připravena ke spuštění a dostává označení BETA, (čili  testovací). Vzápětí je nasazena na internet. Ve stejném okamžiku otvíráme i speciální diskusní fórum, kde nám uživatelé znovu navrhují změny a úpravy. Ty nejdůležitější podněty čteme z komunikace uživatelů mezi sebou.

TV program naostro

V pátek 29.2. se v týmové diskusi znovu řeší poslední otázky kolem nasazení služby. V pondělí 3. března – po 5 měsících práce – je tv program vypuštěn do světa. Konec procesu? Kdepak :-) Kolotoč začíná  znovu. Během prvního dne provozu přichází balík e-mailů – pozitivních i těch s připomínkami k nové verzi. Znovu je vyhodnocujeme a začínáme opět designovat, kódovat, programovat a testovat…

TV Program

Co jsme díky uživatelským připomínkám už změnili?

  • nastavení tv stanic:  můžete ho dělat bez přihlášení
  • základní nastavení tv programu: jako první stránka se teď zobrazí sloupcový výpis
  • přidali jsme tiskový export tv programu
  • tým Seznamu na mobil přidal mobilní verzi tv programu, najdete na adrese wap.seznam.cz

Co bude dál?

No přece další nápady na vylepšení, následné designování, kódování, programování a testování… Ale to už znáte :-)

'David
David

Sdílet na sítích