Seznam pomáhá odstraňovat bariéry

23. září 2011

Na workshopu v rámci konference WebExpo 2011 jsme kromě překladu WCAG 2.0 také prakticky ukázali, jak již při návrhu webu myslet na jeho přístupnost. Je třeba nevytvářet bariéry, které pak odstranit stojí více času, než byste předpokládali.

Včera jsme na půdě Seznamu, v rámci partnerství s právě probíhající konferencí WebExpo 2011, hostili workshop na téma českého autorizovaného překladu Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) 2.0, což je mezinárodní metodika obsahující doporučení pro tvorbu bezbariérového webu.

Spolu s Radkem Pavlíčkem (@radlicek) a Romanem Kabelkou (@cjneti) z brněnského Tyflocentra jsme se snažili zástupcům takových firem, jako jsou IBM, Skype nebo SuperKodéři.cz, sdělit zásadní fakt, že nový WCAG zdaleka není tak striktní jako jeho předchozí verze a dává tvůrcům webů do rukou větší svobodu, ale zároveň i odpovědnost za zpřístupnění obsahu stránek pro různě hendikepované uživatele. Doufám, že se nám to alespoň částečně povedlo, hlavně za pomoci Romanových praktických ukázek ovládání stránek pomocí hlasové čtečky (to je software, který je schopen nevidomému přečíst, co je na monitoru napsáno, pokud je ovšem tento text správně formátován, tedy zpřístupněn).

To, že se na workshop přišli podívat i zástupci vysokých škol a státní správy jen dokazuje, že problematika přístupnosti už zdaleka nezajímá jen Seznam, který obsah svých stránek zpřístupňuje už více než 5 let. Děkuji všem, že jste přišli a doufám, že jednoho dne bude i díky nám všem na internetu méně bariér.

A ti, co workshop nestihli, si alespoň mohou prohlédnout prezentaci.


Lukáš (@BoBMarvan)

Sdílet na sítích