Den s vývojáři ze Seznam.cz

24. května 2012

Seznam.cz každodenně produkuje spoustu zajímavých technologických řešení. Nenecháváme si vše pro sebe a letos navazujeme na předchozí úspěšný ročník setkání seznamáckých vývojářů s veřejností, které se bude konat již tuto sobotu!

V sobotu 26. 5. se v pražském Hubu uskuteční celodenní potkání s vývojáři Seznamu. Jak Den s vývojáři vypadá? Akce je zaměřena především na představení některých našich unikátních technologických řešení, které v Seznam.cz implementujeme. Také jde o možnost potkat se s lidmi, kteří za vývojem daných řešení stojí. Budou postupně zajímavosti ze své práce představovat v krátkých přednáškách během celého dne.

Setkání ale bude zajímavé nejen pro úplné odborníky. Nebudeme mluvit pouze o našich technologiích, ale představíme i celkový proces vývoje, na který v Seznam.cz  aplikujeme agilní metodiku SCRUM. Přednášet a následně diskutovat o SCRUMu bude Lukáš Gregovský. Seznamácké služby jsou specifické i svým designem, který se stává v některých případech průmyslovým standardem. A protože jsme v minulém roce byli i za některá řešení oceněni, šéf návrhářů Lukáš Marvan promluví o fázi, která běží ještě před samotným vývojem produktu. Budeme se bavit o návrhu a designu našich aplikací.

Z technologických zajímavostí připomene hacker Roman Kümmel ze serveru Soom.cz zákulisní informace o tom, jak se jim (našim spřáteleným hackerům) v roce 2011 povedlo odhalit spoustu bezpečnostních chyb na našich aplikacích. Seznam.cz se tohoto tématu nebojí a otevřeně promluví o nejzásadnějších bezpečnostních dírách, které jsme v roce 2011 opravovali. Protože se nebojíme otevřeně mluvit o výzvách a problémech, se kterými se potýkáme, představí na akci jeden z našich nejlepších JavaScriptových programátorů Ondra Žára konkrétní problémy při vývoji komplexních JavaScriptových aplikací Mapy.cz a Seznam.cz Email, na jejichž nových verzích se významně podílel. Dozvíte se, že i v Seznam.cz se stále učíme.

Nezapomeneme ani na poodhalení zákulisí našeho seznamáckého vyhledávání. Jirka Materna zabrousí do samotného výzkumu s důrazem na zpracování přirozeného jazyka, statistické modelování a strojové učení – zkrátka uslyšíte o problémech, které je třeba překonat, pokud chcete mít kvalitní vyhledávač. Tomáš Hlucháň pak řekne, co vše se musí stát od zadání textu do jednoduchého vyhledávacího formuláře až po zobrazení relevantních výsledků uživatelům.

Toto rozhodně nejsou všechna témata, která za celé odpoledne pokryjeme. Neméně zajímavé budou konkrétní příklady implementace šikmých snímků do služby Mapy.cz či příprava nového Seznam.cz Emailu. Z bohatého programu si jistě vybere každý. Několik volných míst ještě máme, takže přijít ještě můžete, jen se nezapomeňte předem registrovat!

Martin Bobek
Martin Bobek

Sdílet na sítích