Během adventu směřuje Seznam.cz svou pomoc zejména znevýhodněným dětem

9. prosince 2013

Charitativní program Seznam.cz je postaven na dlouhodobé spolupráci se stálými partnery, které v jejich aktivitách průběžně podporuje. Tradičně nejvytíženějším je období adventu, kdy se v Seznam.cz časově potkává hned několik projektů naráz.

V prvních prosincových dnech vyvrcholila zaměstnanecká sbírka Movember, ve které zaměstnanci Seznam.cz věnovali téměř 40 000 Kč na boj s rakovinou prostaty. V neděli 1. 12. se Seznam.cz navíc stihl zapojit i do podpory preventivního boje s AIDS, když v hlavičce své domovské stránky upozorňoval červenou stužkou na mezinárodní den této nemoci a zároveň odkazoval na Novinky.cz, kde se redaktoři obšírně tématu AIDS věnovali.

Na letošní advent byla přichystána novinka, se kterou přišli sami zaměstnanci Seznam.cz. Kolegyně zajišťující chod recepce přišly s nápadem, který se během pár týdnů ve spolupráci s obecně prospěšnou společností Zdravotní klaun opravdu podařilo realizovat. Adventní projekt upozorňuje kolegy, že řada dětí musí trávit Vánoce a Nový rok na nemocničních lůžkách, protože jim jejich zdravotní stav nedovolí opustit na svátky nemocnice. Jedná se zejména o malé pacienty z onkologických oddělení, transplantačních jednotek nebo JIPek. A tento nepříjemně prožitý čas jim chce Seznam.cz zpříjemnit právě ve spolupráci se zdravotními klauny, kteří dětem mohou přinést vánoční atmosféru i do nemocničních pokojů. V Seznam.cz se tedy v průběhu adventních dní vybírají finanční dary, ze kterých se uhradí dětské vánoční klauniády.

Děti z mateřské školky Seznámek a příbramské mateřské školky nakreslily papírové vánoční ozdoby, které si mohou zaměstnanci Seznam.cz i klienti přicházející na centrálu firmy zakoupit. Na zadní stranu malovaných ozdobiček může každý napsat svůj povzbuzující vzkaz pro hospitalizované dítě. Nemocné děti tedy od Seznam.cz dostanou nejenom vánoční klauniádu, ale navíc i malovaný dárek s pozdravem.

Na zahájení této akce upozornily recepční Seznam.cz, které v úterý 3. 12. pracovaly se signifikantním červeným nosem. Klaunské nosy dostaly i děti z mateřských školek jako poděkování za obrázky, které nakreslily pro malé pacienty.

Seznam.cz se Zdravotním klaunem každoročně připravuje také vánoční PF, která rozesílá klientům v tištěné i elektronické podobě. Letošní obrázky dětí je možné si prohlédnout na stránce http://vanoce2013.seznam.cz/.

Během adventních dní se ale připravují aktivity i s dalšími partnery. Ve spolupráci s Kontem Bariéry a nadací Charty 77 letos Seznam.cz přichystal mikulášské překvapení pro 1 500 dětí. Zmíněná nadace vybrala 23 speciálních škol a neziskových organizací, kterým byly pro radost zaslány adventní kalendáře. Ty zdarma vyrobila brněnská tiskárna Helbich a s distribucí po celé České republice významně pomohla společnost PPL.

Charitativní aktivity hned po Vánocích uzavře dobročinný sběr textilu na pobočkách Seznam.cz. Vybrané oděvy budou opět věnovány humanitární organizaci ADRA, která je distribuuje lidem bez domova a rodinám v hmotné nouzi.
_______________________________________________________________________
Jak vypadá zdravotní klauniáda?

Každá klauniáda začíná konzultací se zdravotním personálem o zdravotním a psychickém stavu pacientů, následuje nutná dezinfekce rekvizit i samotných klaunů. Ti se pak vydají do nemocničních pokojů, kde improvizací vytvářejí legrační situace s využitím různých rekvizit i hudebních nástrojů. Vždy záleží na věku dítěte a jeho stavu. Zdravotní klauni mezi malými pacienty pobíhají v bílých pláštích, představují se legračními jmény a pro své scénky si vybírají neotřelé rekvizity. Zásadním smyslem klauniád je pomoci pacientům na chvíli zapomenout na jejich trápení, oddělit je od psychické nepohody, zaujmout hrou a vykouzlit dětský úsměv. I toto všechno totiž pomáhá v procesu uzdravení. Nejen děti, ale i jejich rodiče, zdravotní sestřičky a lékaři bývají vtaženi do netradiční lékařské vizity, kterou vede legrační doktor a zmatená sestřička.

Vánoční klauniády budou probíhat v nemocnicích FN Olomouc, na dětské klinice Přerov, ve FN Brno, Karlovy Vary, Sokolov, Klatovy, Rokycany, Domažlice, Litomyšl, Jičín, Chomutov, na pediatrickém oddělení FN Motol, ve FN Hradec Králové, Příbram, Jablonec n. Nisou, Mladé Boleslav a Uherské Hradiště.

Tomáš
Sdílet na sítích