Pojďme dětem v nemocnicích zpříjemnit Vánoce!

23. prosince 2013

Na letošní Štědrý den přicházíme s vánoční sbírkou, kterou původně vymysleli sami zaměstnanci Seznam.cz. Ve spolupráci s obecně prospěšnou společností Zdravotní klaun jsme připravili adventní projekt, který upozorňuje na smutný fakt…

…že řada dětí musí trávit Vánoce a Nový rok na nemocničních lůžkách, protože jim jejich zdravotní stav nedovolí opustit nemocnice. Jedná se zejména o malé pacienty z onkologických oddělení, transplantačních jednotek nebo JIPek.

Seznam.cz chce tento nepříjemně prožitý čas malým pacientům zpříjemnit právě ve spolupráci se zdravotními klauny, kteří mohou dětem přinést vánoční atmosféru i do nemocničních pokojů. Na Štědrý den proto budeme uživatele Seznam.cz vyzývat, aby se zapojili do vánoční sbírky a přímo na domovské stránce www.seznam.cz na službě Seznam Tip přispěli na dětské vánoční klauniády.

Na Štědrý den bude možné přes Seznam Tip zakoupit až 100 darovacích poukazů, každý v hodnotě 100 Kč. Dárci budou moct využít platební brány Seznam.cz, aby 24. 12. nemuseli řešit zadávání platebního příkazu či jiný časově náročnější způsob úhrady. I tento dar je samozřejmě daňově odečitatelnou položkou, proto zakoupené poukazy obsahují informaci i o tom, jak nárok na slevu z daně uplatnit.

Z finančních darů od uživatelů, spolu s penězi ze zaměstnanecké sbírky Seznam.cz, se uhradí dětské vánoční klauniády, které budou probíhat v následujících nemocnicích:

Adventní sbírka na podporu dětí, které musí o svátcích zůstat v nemocnicích, se v Seznam.cz rozběhla již 3. 12. a zapojila se do ní zhruba šestina zaměstnanců centrály Seznam.cz. Děti z mateřské školky Seznámek a příbramské mateřské školky nakreslily papírové vánoční ozdoby, které si mohli zaměstnanci Seznam.cz i klienti přicházející na centrálu firmy zakoupit. Na zadní stranu malovaných ozdobiček mohl každý napsat svůj povzbuzující vzkaz pro hospitalizované dítě. Nemocné děti tedy od Seznam.cz dostanou nejenom vánoční klauniádu, ale navíc i malovaný dárek s pozdravem (více v na blogu).

Seznam.cz se Zdravotním klaunem spolupracuje dlouhodobě a každoročně také připravuje vánoční PF, která rozesílá klientům v tištěné i elektronické podobě. To letošní si můžete prohlédnout na speciální stránce: http://vanoce2013.seznam.cz/.

________________________________________________________________________
Jak vypadá zdravotní klauniáda?
Každá klauniáda začíná konzultací se zdravotním personálem o zdravotním a psychickém stavu pacientů, následuje nutná dezinfekce rekvizit i samotných klaunů. Ti se pak vydají do nemocničních pokojů, kde improvizací vytvářejí legrační situace s využitím různých rekvizit i hudebních nástrojů. Vždy záleží na věku dítěte a jeho stavu. Zdravotní klauni mezi malými pacienty pobíhají v bílých pláštích, představují se legračními jmény a pro své scénky si vybírají neotřelé rekvizity. Zásadním smyslem klauniád je pomoci pacientům na chvíli zapomenout na jejich trápení, oddělit je od psychické nepohody, zaujmout hrou a vykouzlit dětský úsměv. I toto všechno totiž pomáhá v procesu uzdravení. Nejen děti, ale i jejich rodiče, zdravotní sestřičky a lékaři bývají vtaženi do netradiční lékařské vizity, kterou vede legrační doktor a zmatená sestřička.


Tomáš

Sdílet na sítích