Seznam.cz a Studio Ypsilon uvádějí divadelní inscenaci #jsi_user

5. prosince 2013

Projekt Seznam se bezpečně! má po dvou filmech, divadelních skečích, přednáškách a výzkumu pokračování. Tím je divadelní inscenace #jsi_user, která vznikla ve spolupráci se Studiem Ypsilon…

…Ta bude upozorňovat na závislost na internetu, moderních informačních technologiích i chování lidí na síti. Pro školy bude představení v průběhu celého roku zdarma. A o čem bude? O uživatelích – o vás, o nás všech.

Divadelní hra #jsi_user je součástí projektu Seznam se bezpečně! Ten se dlouhodobě snaží o změnu přístupu k prevenci rizikového chování převážně dětí na internetu a popularizaci vážných témat internetové bezpečnosti. Jedním z nich je i problematika netolismu (jde o závislost na informačních a komunikačních technologiích), kterou se inscenace #jsi_user pod taktovkou Studia Ypsilon zabývá.

Důvod, proč společnost Seznam.cz zvolila jako prostředek předání informací divadlo je jednoduchý. Jen na „prknech, která znamenají svět“, je možné cílovou skupinu nejen pobavit, ale zábavnou formou jim i něco předat tak, aby tomu porozuměly. Inscenace vznikala metodou kolektivní improvizace, debat a diskuzí, aby co nejvíce reagovala na aktuální události. Proto i text této hry je z 99 % autentický materiál z internetu zpracovaný a upravený dramaturgem Janem Tošovským a režisérem Braněm Holičkem pro herce ve Studiu Ypsilon.

Vedle základního tématu netolismu se stal jmenovatelem inscenace tragický životní příběh Michala Kolesy, fenoménu českého internetu a sociálních sítí. „Základním problémem při přípravě hry #jsi_user bylo, jak něco říkat teenagerům, když sami tráví na internetu mnohem více času než my. Mezitím zemřel Michal Kolesa a my jsme zjistili, že v jeho příběhu psychicky nemocného člověka, který svůj kontakt s reálným světem nahrazoval virtuálním světem internetu, je i celý náš příběh,“ přibližuje inscenaci dramaturg Jan Tošovský.

Seznam.cz do konce roku zprostředkuje pro školy tři představení a v roce 2014 je v plánu dalších třicet uvedení hry, které bude pro školy zdarma a lze si je zarezervovat na adrese seznamsebezpecne@firma.seznam.cz. Inscenace #jsi_user  je výsledkem hledání nové formy, jak komunikovat netolismus a další problémy internetové bezpečnosti, a přitom se vyhnout moralizování.

Více informací o projektu Seznam se bezpečně! naleznete na našem PR blogu.


Martin
Normal 0 21 false false false CS X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:“Normální tabulka“; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:““; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:“Calibri“,“sans-serif“;}

Sdílet na sítích