Měsíčně si na počítači pustíme 3 filmy. Celkem 63 % internetově aktivních Čechů je sleduje o samotě

30. ledna 2014

Jen 12 % Čechů při sledování televize nikdy nesurfuje na internetu.

Celkem 78 % internetově aktivních Čechů v průzkumu Seznam.cz Výzkumníku přiznalo, že se na filmy koukají na počítači či tabletu. Nejvíce takto sledovaných snímků je staženo z internetu (62 %) nebo puštěno z DVD (41 %). Na filmy on-line se dívá 40 % dotazovaných. Nejčastěji se koukáme na komedie a tuzemské filmy.

Hlavními konzumenty „celovečeráků“ na počítači jsou lidé ve věku 10-24 let (88 % dotázaných v této věkové skupině). Zanedbatelná však není ani skupina obyvatel starších 45 let, ve které se filmy přes monitor sleduje 60 % dotázaných. Největší výhodou počítače pro sledování filmu je podle výsledků Seznam.cz Výzkumníka flexibilita. Celkem 31 % diváků si zapne film v počítači proto, že v televizi nic nedávají. Zbytek televizní program neřeší a pustí si film vždy, když má chuť. Průměrně si na počítači pustíme tři filmy měsíčně.

Televize funguje v rodinách stále jako centrum obývacích pokojů, kde se jednotliví členové scházejí a společně na ni koukají. To u počítačů, které se většinou nacházejí v některém z dalších pokojů, neplatí. Pro 63 % zúčastněných je sledování filmů přes počítač „samotářskou“ záležitostí.

Seznam.cz Výzkumník se zaměřil také na to, jak moc se při dívání na televizi necháváme rušit obsahem na internetu a opačně.


Sleduji film v TV a u toho surfuji na internetu


Sleduji film na počítači a u toho „po očku“ sleduji TV
 

Více informací naleznete na Seznam.cz Výzkumníku.

Zdroj: průzkum Výzkumník | Seznam.cz; N = 1240, 9/2013


Michal

Sdílet na sítích