Autobazary se zdražováním v roce 2014 nepočítají

4. února 2014

Měnová intervence České národní banky z konce loňského roku se na cenách ojetých automobilů podle jejich prodejců výrazně neodrazí. Naopak, v roce 2014 očekávají mírný nárůst poptávky po ojetinách díky zlepšující se kvalitě vozů…

…a ekonomické situaci obyvatelstva.

Výrazný nárůst ceny automobilů můžou zájemci o ojetiny čekat hlavně v případě, když si ojetý automobil nechají dovézt ze zahraničí. Podle Michala Zadáka, manažera serveru Sauto.cz, lze navýšení ceny očekávat na úrovni okolo 6 – 8 %. Lokální autobazary podle něj ale zdražovat nebudou. A to hlavně díky velké konkurenci, která na trhu s ojetinami v současnosti vládne.

Zvyšování cen neproběhne také pravděpodobně ani u zcela nových automobilů. „Na počátku nového roku všichni dodavatelé revidují ceny vstupů, inflace a kurzových rozdílů, a proto změny, které nastaly u jednotlivých značek, nevybočují výrazně ze změn, na které jsme byli zvyklí z minulých let. U většiny dodavatelů již přecenění proběhlo a do nástupu nového modelového roku neočekáváme další pohyby z ceníkových cen,“ řekl Václav Fojtík, provozní ředitel společnosti Auto Jarov.

Rok 2014 přeje ojetinám. U nových vozů se očekává stagnace

Důvodem stagnace trhu s novými automobily není pouze změna kurzu koruny, ale také dlouhodobé nasycení trhu. To potvrzují i celosvětové statistiky prodejů nových vozů. „Naopak trh s ojetými vozy bude pravděpodobně vykazovat mírný nárůst. Důvodem je především ekonomická situace určité skupiny zákazníků a také změna v pohledu na segment ojetých vozů jako takový. Čím dál tím větší skupina řidičů totiž preferuje nákup ojetého vozu ve stáří 3 – 4 roky před nákupem vozu nového. Je to hlavně díky stále se zvyšující kvalitě automobilů a také nabízeným zárukám. Například některé vozy nabízejí záruku až 7 let. Čtyři roky starý ojetý vůz tak stále bude ještě 3 roky v záruce,“ řekl Filip Kučera, marketingový ředitel společnosti Auto ESA.



Jakub
Normal 0 21 false false false CS X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:“Normální tabulka“; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:““; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:“Calibri“,“sans-serif“;}

Sdílet na sítích