Lidé v lednu nejvíce hledali, jaké změny je v novém roce čekají

18. února 2014

Nový rok přináší řadu povinností. V Seznamu skokanů českého internetu se proto v lednu objevilo mnoho dotazů, v nichž lidé pátrali po novinkách. Nejvíce informací hledali především k daním a novému občanskému zákoníku.

Leden nebývá spojován pouze s předsevzetími a novými začátky, ale také s potřebou seznámit se s řadou byrokratických i zákonných povinností a změn. Výrazně se to projevilo i v lednovém Seznamu skokanů českého internetu. Na předních pozicích v kategorii „Praktické rady“ se proto vyskytují dotazy „katastr nemovitostí“, „daňový portál české daňové správy“ či „platnost dálniční známky 2013“. Lidé si ale nezjišťovali pouze informace o každoročně se opakujících povinnostech. Dohledávali na internetu také informace k výrazným změnám, které se jich mohou dotknout. Proto se ve stejné kategorii objevují dotazy jako „občanský zákoník 2014 změny“ nebo „poplatky u lékaře od 1 1 2014“.

V minulém měsíci se ale lidé nezajímali pouze o změny v zákonech a daně. Stalo se mnoho více či méně smutných událostí, které si vysloužily jejich pozornost. Na prvním místě v kategorii „Události“ i na předních pozicích v kategorii „Osobnosti“ se objevila oblíbená česká herečka Věra Tichánková, jejíž smrt uživatele internetu velmi zasáhla. Poněkud překvapivý může být na první pohled i výskyt firmy Albixon, která se zabývá prodejem bazénů. V minulém měsíci ale v sídle této společnosti došlo k výbuchu, při němž zemřel jeden člověk. Uživatelé si navíc již v lednu hledali na Seznam.cz informace k únorovým ZOH.

Výrazným lednovým tématem se stalo také vaření a pečení. Důvodem je nový projekt reportéra Ladislava Hrušky, který každý týden představuje levné recepty na klasické potraviny, jako je chléb, pivní rohlíky či koblihy. Dotaz „levné recepty Láďa Hruška“ se tak objevil v Seznamu skokanů českého internetu v kategorii „Komerční produkty“ a dotaz „Tn.cz koblihy“ obsadil první příčku v kategorii „Ostatní“.

Novinky.cz
Každé malé dítě ví, že vodopád je místo, kde voda padá z vysoké výšky k zemi. Když ale voda zamrzne, naskýtá se příležitost spatřit něco neobvyklého. V důsledku krutých mrazů v USA se něco takového stalo, a to rovnou na nejznámějších vodopádech světa – Niagárských. Není proto překvapením, že se článek informující o této zajímavosti stal nejčtenějším na serveru Novinky.cz. Mezi videy poté čtenáře nejvíce zaujaly záběry velmi pružného Inda.

Sport.cz
Na konci minulého roku došlo k nehodě Michaela Schumachera, po níž se ocitl v kritickém stavu v nemocnici. Na začátku ledna se poté začaly objevovat interpretace toho, jak k události došlo. Jedna z nich pojednávala o tom, že se bývalý mistr světa F1 snažil zachránit zraněnou dívku. Tato informace se stala nejčtenější na serveru Sport.cz. Nejsledovanějším videem se stal záznam hrozivého pádu skokana na lyžích Thomase Morgensterna.


Super.cz

Leden je měsícem, v němž se lidé často snaží radikálně zhubnout. Zřejmě i z toho důvodu se stal nejčtenějším článkem na Super.cz příběh ženy, které se povedlo zcela změnit svůj život a okouzlit tak svého manžela, amerického vojáka. Mezi videy v lednu dominoval nový videoklip kapely Chinaski k písni Hlavolam.


Stream.cz

Na Nový rok má mnoho lidí kocovinu a s ní přichází na řadu otázka, zdali by nebylo lepší přestat pít alkohol. Zřejmě i proto se nejsledovanějším pořadem na Stream.cz stal právě díl pořadu Fenomén, který řeší otázku, zda pít, či nepít. Diváky ale zaujaly i pořady Darwinovy ceny a A DOST!.

Marek DobrýMartin PeckaMichal SedláčekJakub Šumanský
Marek, Martin, Michal a Kuba

Sdílet na sítích