Projekt Seznam se bezpečně! pomáhá dětem už 5 let

24. dubna 2014

image

Celkem 62 výjezdů do škol, 3 filmové festivaly, přes 3 miliony přehrání obou filmů a ocenění Zlatý záchranářský kříž za výjimečný nebo kreativní počin k osvětě a vzdělávání – to je jen pár čísel, která mají společného jmenovatele…

…Tím je projekt Seznam se bezpečně!, který dnes slaví 5 let svého fungování.

image

     (Po kliknutí na obrázek se vám otevře kompletní infografika shrnující 5 let projektu)

První myšlenky na projekt, který ve své poradně dokázal odpovědět už na téměř 1 500 dotazů, se datují do roku 2007. „Impulsem pro vznik Seznam se bezpečně! byl telefonát na naši technickou podporu. Zavolala nám nezletilá dívka s tím, že jí její bývalý přítel vydírá intimními fotkami. Chtěla po nás, abychom je vymazali z jeho e-mailu. Jinak že si něco udělá a poté rychle zavěsila. Druhý den jsme se dozvěděli, že se skutečně zabila,“ popisuje začátek projektu jeho autor Martin Kožíšek, který ve společnosti Seznam.cz zastává pozici manažera internetové bezpečnosti.

Reálnou podobu projekt získal v roce 2008, kdy představil první film upozorňující na nebezpečí, která na internetu číhají. Během několika dní měl film přes milion přehrání a do poradny začali psát první lidé s podobnými problémy. Stejnou rychlostí, jakou rostla česká internetová populace, se měnilo i chování uživatelů. Druhý díl filmu Seznam se bezpečně! byl představen v březnu 2012 a mimo jiné se zabýval tím, zda se nejčastější oběti, děti, nestaly částečně i pachateli. Poukazoval i na největší hrozbu sociálních sítí, tzv. sociální inženýrství nebo dětskou prostituci. „Oba filmy mají záštitu MŠMT a zaslali jsme je do všech základních škol a víceletých gymnázií jako doporučenou školní pomůcku. Nestačí dětem vysvětlovat, jaké klávesové zkratky mají počítačové programy, ale základem je děti naučit, jak se mají chovat na internetu,“ řekl Kožíšek. (Průzkum o tom, co si děti odnášejí z hodin informatiky na základních školách, naleznete na našem blogu.)

Od filmů přes divadlo až k Nahé celebritě
Oba filmy ukazují syrovou realitu internetu, kterou menší děti nemusí pochopit. Proto se součástí druhého filmu staly i klipy pro mladší děti s názvem Křečci v síti. Ty natočil Braňo Holiček, který je i autorem divadelní inscenace #jsi_user, jedné z novinek, na které spolupracovalo i Studio Ypsilon. Vedle základního tématu netolismu se stal leitmotivem inscenace tragický životní příběh Michala Kolesy, fenoménu českého internetu a sociálních sítí.

//

Poslední aktivitou projektu je kampaň Nahá celebrita. Jejím cílem bylo ukázat, jak jednoduše se mohou citlivé materiály, které uživatelé někomu pošlou, dostat do cizích rukou. Od té chvíle si s nimi útočníci mohou dělat prakticky vše, co budou chtít. Pokud se jedná například o slavnou osobnost, je snadné poslat citlivé dokumenty do médií a profitovat z nich. Nebezpečí ale číhá i na méně známé osoby. Ohrožen může být kdokoliv z nás.

//

A jaké jsou plány do budoucna? Spolu s internetem se vyvíjí i hrozby na něm, na které je třeba uživatele neustále upozorňovat. Nebezpečí se však netýká jen dětí, ale i seniorů. Právě na ně by se v blízké budoucnosti měl Seznam se bezpečně! zaměřit a ukázat jim, jak se na internetu chovat co možná nejbezpečněji.


Kuba

Sdílet na sítích