Na internetu táhnou veřejné vysoké školy. Na jejich stránky vede 74 % vyhledávání

12. června 2014

Podle interních statistik Seznam.cz Vyhledávání se lidé na internetu zajímají především o veřejné vysoké školy. Informace o soukromých školách vyhledávalo pouze 26 % lidí. Celkové první místo mezi všemi vysokými školami obsadila Ostravská univerzita v Ostravě a na druhé příčce se umístila Univerzita Jana Amose Komenského. Více informací naleznete v naší infografice.

Při porovnání počtu hledání vysokých škol je zajímavé, že ačkoliv těch soukromých je mnohem více (podle serveru Vysokéškoly.cz se v České republice vyskytuje 58 soukromých a 25 veřejných vysokých škol), lidé je vyhledávají o poznání méně často. Celkem 74 % hledání směřovalo na stránky veřejných vysokých škol (měřeno v období od 1. 1. 2013 až 15. 5. 2014).

                                                                   Zdroj: Seznam.cz Vyhledávání

Zajímavý rozdíl v hledanosti lze najít i mezi jednotlivými institucemi. Zdá se, že nejhledanější veřejné školy se hledají skoro stejně často. Mezi soukromými je pak několik škol, o které je zájem mnohem větší než o jiné. Například mezi veřejnými školami, které se umístily na 1. a 2. místě (Ostravská univerzita v Ostravě a Univerzita Palackého v Olomouci), činí rozdíl pouhých 0,12 %. Naopak u prvních dvou soukromých vysokých škol (Univerzita Jana Amose Komenského a Metropolitní Univerzita Praha) rozdíl činí celých 167 %.                                                                  Zdroj: Seznam.cz Vyhledávání

Kdy si studenti hledají informace o VŠ?
Měsíce, kdy se uživatelé nejvíce zajímají o vysoké školy, jsou červen, září, leden a únor. Nejvyšší nárůst je vždy na konci roku. V lednu 2014 činil nárůst 77 % oproti prosinci 2013. Velmi podobný průběh hledání mají i soukromé vysoké školy. Z dat Seznam.cz Vyhledávání se tak nepotvrzuje, že by se studenti o soukromé školy zajímali až tehdy, když jim nevyjdou přijímací zkoušky na veřejné VŠ.

                                                                   Zdroj: Seznam.cz Vyhledávání

Martin

Sdílet na sítích