Test rozšíření inzerátů ve vyhledávání – aktualizováno

2. července 2014

Ve vyhledávání na Seznam.cz začneme od úterý 8. července zobrazovat některým uživatelům nové rozšíření inzerátů, které jsme nazvali Sklik Odkazy.

Co jsou Sklik Odkazy?

Jde o rozšiřující odkazy na další stránky webu, zpravidla další stránky webu či kategorie e-shopu nebo firemní profily na sociálních sítích apod. Sklik Odkazy jsou součástí inzerátů, zobrazujících se na TOP pozicích v hledání na Seznam.cz.

Odkazy se zobrazují pod inzerátem, tedy textem inzerátu, viditelnou URL adresou a nad informacemi z Firmy.cz:

Varianta pro zobrazení 2-3 Odkazy na jednom řádku
Varianta pro zobrazení 2-3 Odkazy na jednom řádku
Varianta zobrazení 4 Odkazů
Varianta zobrazení 4 Odkazů

K čemu jsou Sklik Odkazy dobré?

Toto rozšíření textového inzerátu umožňuje přivést potenciální zákazníky na stránku, která přesně odpovídá jejich potřebě, a zkrátit tak cestu, která je nutná k dosažení cíle, který hledají. Uživateli, který vyhledává digitální fotoaparáty, tak můžete v Sklik Odkazech nabídnout odkazy přímo do sekcí s digitálními kompakty i digitálními zrcadlovkami a nenechat jej na webu bloudit. Uživatelům hledajícím digitální zrcadlovky můžete nechat zobrazovat v Sklik Odkazech např. nejprodávanější značky v této kategorii opět s odkazem přímo do příslušné sekce na vašem webu.

Cena za proklik na Sklik Odkaz je stejná jako za proklik na standardní inzerát. Statistiky prokliků na Sklik Odkazy uvidíte ve statistických reportech a v záložce Odkazy v detailu každé sestavy.

Test zobrazování Sklik Odkazů

Během letních prázdnin máme v plánu toto rozšíření inzerátů důkladně otestovat. Od této chvíle mohou všichni inzerenti nastavit Sklik Odkazy ke svým kampaním a sestavám pomocí webového rozhraní i importu kampaní. (Formát souboru je kompatibilní s AdWords Editorem.)

V úterý 8. července se nové rozšíření začne zobrazovat cca 10 % hledajícím uživatelům. V následujících týdnech budeme sledovat odezvu uživatelů – jak tuto změnu vnímají, jak se změní jejich chování při vyhledávání a další informace. Test budeme průběžně vyhodnocovat a podle výsledků upravovat nastavení systému a možná i vzhled nového rozšíření inzerátů. Předpokládaný termín nasazení Sklik Odkazů do 100 % výsledků je v září tohoto roku.

Na začátku testu bude nastaveno zobrazení Odkazů u inzerátů poměrně přísně a bude se zobrazovat pouze u vysoce hodnocených* inzerátů na TOP pozicích ve vyhledávání na Seznam.cz.

*) Vysokým hodnocením se zde rozumí, že inzerát musí mít dostatečně vysokou zpětnou vazbu od uživatelů (CTR) a dostatečnou relevanci s dotazem, který uživatel hledá. Nastavení těchto dvou metrik bude postupně upravováno v závislosti na výsledcích testu.

O zásadních změnách v průběhu testu budeme informovat prostřednictvím našeho blogu.

Další informace o tomto rozšíření a jeho fungování naleznete v naší nápovědě na stránce Rozšíření inzerátů – Odkazy.

Zpětná vazba

Uvítáme jakékoliv postřehy od inzerentů, agentur a odborné veřejnosti, na emailu jiri.chomat@firma.seznam.cz. Zvažujeme, například, zda jsme vhodně zvolili název tohoto rozšíření (Sklik Odkazy, Odkazy). Napíšete nám svůj názor?

Aktualizace článku 8.7. 2014

Podle plánu jsme spustili test zobrazování Sklik Odkazů u iznerátů ve vyhledávání na Seznam.cz. Zobrazujeme rozšíření 10 % hledajících uživatelů.

Testujeme rozšíření inzerátů ve vyhledávání
Inzeráty s rozšířením Sklik Odkazy

Aktualizace článku 1.8. 2014

Rozšířili jsme test Sklik Odkazů na 20 % uživatelů vyhledávání na Seznam.cz.

O dalším vývoji testování vás budeme informovat.

Za celý tým Sklik.cz Jirka Chomát

Sdílet na sítích