70 let od osvobození Osvětimi, Jizerská 50 nebo blog mladé herečky. Česko v lednu žilo roztodivnými událostmi

19. února 2015

Lednoví Skokani českého internetu sebou přinesli řadu tradičních témat spojených s příchodem nového roku – vyhledávaly se recepty na čočku na kyselo, novoroční projev prezidenta republiky nebo novoroční ohňostroje. Událostí měsíce se stalo 70. výročí od osvobození koncentračního tábora v Osvětimi, jež vyvolalo velký zájem o témata 2. světové války a holokaustu.

Na televizních obrazovkách a v kinech nejvíce zaujal film Fotograf, který popisuje život Jana Saudka a který opět rozdmýchal kontroverzi mezi ním a jeho bývalou partnerkou Sárou. Současně lze odtušit i trend mysteriózních televizních detektivních seriálů, hned dva z nich (konkrétně Případ pro exorcistu a Vraždy v kruhu) totiž patřily v lednu k nejvyhledávanějším v této kategorii.

Mluvíme-li o televizním fenoménu, je zajímavé pozorovat spojitost mezi diváky talk show Všechnopárty a vyhledáváním na Seznamu. Poté, co se v pořadu objevila mladá herečka Marie Doležalová a mluvila o svém blogu nazvaném Kafe a cigárko, vzrostlo jeho vyhledávání natolik, že v sekci Ostatní obsadil první místo. V rámci zábavních, kulturních a společenských akcí byla nejvyhledávanější Jizerská padesátka, která trumfla i dlouho očekávané zahájení projektu Plzeň – evropské hlavní město kultury 2015, jehož úvodní program nabídl krom jiného i největší dosud viděný videomapping v Česku.

Novinky.cz
Celým světem v lednu zahýbaly teroristické útoky ve Francii, kdy islámští teroristé v Paříži vtrhli do redakce satirického časopisu Charlie Hebdo a zastřelili 12 lidí. Článek popisující tyto události se na zpravodajském webu Novinky.cz stal rázem nejčtenějším a stejně tak nejvíce lidí zhlédlo video natočené náhodným svědkem, které střílející útočníky zachycuje. 

image

Sport.cz
V lednu žili sportovní fanoušci především tenisovým Australian Open. Napjatě sledovali cestu Tomáše Berdycha, jemuž však sen o grandslamovém titulu opět nevyšel, když v semifinále skončil na raketě Andyho Murrayho. Článek mapující tento nepovedený zápas byl v prvním měsíci 2015 na Sport.cz nejčtenější. Nejsledovanější lednové video patřilo trochu drsnějšímu sportu, a sice boxu a unikátnímu úderu Vladimira Klička.

image

Super.cz
Popularita Ládi Hrušky nabírá na obrátkách. Důkazem budiž prodeje jeho kuchařky, která se drží již několik měsíců mezi nejprodávanějšími knižními tituly. Super.cz ve svém článku zveřejnil, kolik si známý amatérský kuchař svými recepty vydělal, což čtenáře v lednu zaujalo zdaleka nejvíc. Nejsledovanější video patřilo Ivaně Gottové a gratulaci k jejím narozeninám v pořadu VIP zprávy, jež žena slavného zpěváka moderuje. Kolega, který jí předával kytici, se ovšem nevhodně zeptal na její věk.

image

Stream.cz
Diváky internetové televize Stream.cz v lednu nejvíc zaujal kontroverzní díl pořadu Fenomén o intimních vztazích na jednu noc. S podobnou tematikou na druhém místě bodovala i Temná zóna, když si vzala na přetřes prostitutky. O trochu více relaxace přineslo vydání pořadu A DOST! testující zelené čaje v sáčcích. Tento díl skončil co do sledovanosti celkově třetí.

image

Kupi.cz
Nejhledanějšími výrazy na Kupi.cz byly v lednu tradiční základní suroviny jako mléko nebo vejce. Češi však svoje preference nezapřeli a pátrali i po levném pivu.

image

Michal, Martin, Klára a Kuba

Sdílet na sítích