80 % Čechů se k internetu připojuje rychlostí nižší než 10 Mbit/s

16. března 2015

Seznam.cz nabízí vlastní data o rychlosti připojení českých uživatelů k internetu

Rychlé připojení k internetu se stává jedním z měřítek vyspělosti jednotlivých zemí světa. Z dat společnosti Seznam.cz vyplývá, že až 80 % české on-line populace se k internetu připojuje s maximální rychlostí 10 Mbit/s. Nejvíce pomalých přípojek je přitom v Pardubickém kraji (65 % všech připojení s maximální rychlostí do 5 Mbit/s), následně na Liberecku a Královéhradecku. Protože jde s ohledem na schválený cíl vlády o data nepovzbudivá, rozhodla se společnost Seznam.cz zpřístupnit data z vlastního měření rychlosti internetu vycházejícího z jejích provozních dat. Seznam.cz tak reaguje na situaci, kdy v České republice chybí dostatečné a spolehlivé statistiky zachycující stav reálné rychlosti připojení k internetu. Zveřejňuje tak nejen Mapu rychlosti připojení k internetu v ČR, ale svoje data nabízí k dalšímu využití třetím stranám jako otevřená data ve strojově čitelném formátu. Data bude průběžně aktualizovat a zpřesňovat.

V letošním roce vrcholí debata o investicích do vysokorychlostní internetové infrastruktury v České republice za využití prostředků Evropské unie. Velmi dobře si uvědomujeme, že bez kvalitního připojení nelze naplno využít potenciálu moderních digitálních technologií, a proto jsme se rozhodli do této veřejné diskuze přispět našimi vlastními daty o stavu české internetové infrastruktury,“ komentuje důvody vzniku Mapy rychlosti připojení k internetu Michal Feix, Business Development Director v Seznam.cz, a dodává: „Jsme si vědomi, že nabídnout zcela objektivní data, není dosažitelné. Vyšli jsme z našich reálných dat z provozu služby Stream.cz. Celou metodiku sběru dat dáváme veřejně k dispozici, stejně jako data samotná. Kdokoliv je může využít pro vlastní aplikaci, projekt či detailní studium. V blízké budoucnosti chystáme data aktualizovat a zpřesňovat, jejich současnou podobu považujeme za startovní verzi, tedy tzv. první výkop. Proto se rozhodně nebráníme dalším podnětům na vylepšení metodiky nebo rozšíření datové základny.

image

Pro zvětšení mapy klikněte zde

Seznam.cz sesbíral informace o přenesených datech mezi IP adresami a internetovou televizí Stream.cz, respektive s CDN (Content Delivery Network) servery, v období mezi 16. a 22. únorem 2015, a to ve špičce, tedy večer mezi 17. až 21. hodinou. Stream.cz nebyl vybrán náhodně. Video obsah je z pohledu přenášené velikosti dat náročnější než jiné služby, a je tak pravděpodobnější, že jsou uživatelské přípojky využity na maximální rychlost. Rychlost připojení byla do mapy vykreslena díky napojení na GPS souřadnice ke každé IP adrese. „Uvědomujeme si, že přesnost GeoIP databáze má své limity. V letošním roce chceme vedle aktualizace dat provést i zpřesnění jejich zaměření. Z dat je vidět, že 80 % populace podle našich měření nedosáhne nad rychlost 10Mbit/s,“ doplňuje Michal Feix. Pro snadnější vizualizaci jsou na mapě k dispozici grafy pro jednotlivé kraje zobrazující procentuální zastoupení rychlosti komunikujících IP adres.

Metodika sběru i zpracování dat, která do analýzy vstupovala, je podrobně popsána na samostatné stránce projektu. Zdrojová data jsou přitom k dispozici ve strojově zpracovatelné podobě a otevřena k dalšímu použití.

Aktuální Mapa měření rychlosti připojení k internetu je první verzí. Seznam.cz ji dále plánuje upravovat a je připraven přijímat podněty k jejímu dalšímu rozšíření či zlepšení. Přijímat je bude na adrese mapa.rychlosti@firma.seznam.cz.

Irena

image
Sdílet na sítích