Seznam.cz bude úpravy své domovské stránky ověřovat v dlouhodobé veřejné betě

17. března 2015

Domovskou stránku Seznam.cz denně navštíví v průměru více než 2 700 000 lidí. Úpravy i plánované drobné změny se Seznam.cz rozhodl testovat přímo na uživatelích v dlouhodobé betě. Dnes ji spouští. Zatím v ní najdete domovskou stánku s odlehčenějším designem. Další úpravy budou průběžně přibývat celý rok.

Seznam.cz dnes spouští projekt dlouhodobého veřejného betatestování své domovské stránky. Od dnešního dne je možné se v patičce domovské stránky Seznam.cz přepnout a používat ji ve vzdušnějším designu s novým fontem, širším layoutem nebo nepodtrhanými odkazy. Mírně upraveny jsou i jednotlivé boxy na domovské stránce a pozorný uživatel si všimne i dalších pozměněných detailů. Pokud nějaký z boxíků (které je možné považovat za widgety) s obsahem pro přihlášené uživatele zatím není v testu dostupný, bude místo něj zobrazena informace, že se na implementaci pracuje. Postupně tak budou přibývat nejen tyto boxíky, ale i další úpravy, které si mohou zájemci o ladění domovské stránky Seznam.cz zkoušet s předstihem před všemi ostatními. Dnes nasazené novinky se budou testovat minimálně několik měsíců, než se dostanou do ostrého provozu, tedy všem uživatelům domovské stránky Seznam.cz.

Vzhledem k tomu, kolik lidí denně přichází na domovskou stránku Seznam.cz, víme, že jakoukoliv její změnu musíme dělat postupnou evolucí. Každý, koho zajímá, co se chystáme nasadit do ostrého provozu, se může přihlásit na beta verzi naší domovské stránky a ladit s námi nejnavštěvovanější stránku českého internetu,“ uvádí Marek Vacek, produktový manažer, který má domovskou stránku Seznam.cz na starosti, a dodává: „Máme v plánu zkoušet a testovat tisíc a jednu drobnost, proto budeme rádi, když si vybraných pár tisíc našich uživatelů nechá tuto novou podobu dlouhodobě zapnutou a bude nám průběžně dávat zpětnou vazbu z každodenního používání. Zajímá nás, co jim na nové domovské stránce Seznam.cz vyhovuje, nebo co jim naopak chybí. Testovat budeme alespoň do konce roku.

image

Pro obrázek ve větším rozlišení klikněte

zde

Nová domovská stránka je zajímavá i technologicky
Frontend nové domovské stránky Seznam.cz začal nově využívat React a vše je provozováno na platformě Docker. Ta nám pomůže rychleji a jednodušeji nasazovat novinky a úpravy do provozu. Snažíme se o auto deploy, takže provoz i nasazování změn na domovské stránce postupně automatizujeme,“ popisuje jednu zajímavost z backendu nové domovské stránky Seznam.cz Marek Vacek.

Seznam.cz se také rozhodl vyzkoušet svůj algoritmus pro behaviorální cílení na jinou disciplínu, než je reklama. Bude s ním experimentovat při doporučování jednoho z článků, který se objevuje ve výběru zpráv ze serveru Novinky.cz. Zohlední přitom důležitost, respektive aktuálnost dané zprávy i její čtenost. 

Nová domovská stránka Seznam.cz používá technologie, které nejsou podporovány některými staršími prohlížeči. Z tohoto důvodu začne Seznam.cz v průběhu roku postupně ukončovat podporu Internet Exploreru 8 a 9. Je proto dobré upozornit, že redesign domovské stránky tuto změnu odstartuje,“ připomíná Marek Vacek, produkt manažer v Seznam.cz.

Irena

image
Sdílet na sítích