Jak jsme si do Seznamu pořizovali psa

30. října 2023

Už od samého začátku, konkrétně od roku 1996, kdy byl Seznam jen internetový katalog, viselo ve vzduchu ambiciózní přání. Aby se Seznam jednou stal nejlepším přítelem člověka. Když pak firma vyrostla v úctyhodnou společnost, volba seznamáckého maskota byla jasná – přátelský pes, který pro vás informace spolehlivě vyčmuchá. Jenže „výchova“ takového maskota nebyl vždycky jen sen, ale občas i noční můra.

Takže jak to tenkrát vlastně bylo? První maskot zaštěkal u dveří Seznamu před dvaceti lety. Bylo to krásné barevné plemeno Jack Russel teriér a dostal jméno Krasty, a to podle šaška ze seriálu Simpsonovi (ano, náš ajťácký humor ve firmě bydlel už tehdy). Jenže to nikdo netušil, jak moc k němu jméno sedí. Pejsek Krasty byl totiž showman a vždycky při fotografování udělal přesný opak, než se po něm chtělo. Produkční odcházely bledé, zato fotograf úplně rudý vzteky.

Přesto nešlo Krastyho nezbožňovat, ač ho kolegové z brandže při drbání oslovovali spíš „ty syčáku jeden nezbednej“ než pravým jménem. Jenže pak přišla rána, totiž Krasty se paničce zaběhl v lese. Nepomohly ani inzeráty nabízející velkou odměnu, Krasty zřejmě po práci ve velké firmě zatoužil po nějakém klidnějším zaměstnání s výhledem do přírody a kdákáním slepic místo hluku aut. Však koho z nás to taky už někdy nenapadlo? Každopádně fotky opravdového psa jsme začali čím dál víc kombinovat s ilustracemi.

Jak bychom ilustrace psa nejlépe popsali? Tehdy nám přišly opravdu skvělé a dřelo na nich hodně talentovaných lidí. Jenže technologie i náš svět běží rychleji, než když řeknete psovi „kočička“. A tak se marketingový ředitel Jirka Herian velmi zhluboka nadechl. A se svým týmem se pustil do odvážné cesty najít toho pravého seznamáckého psa. Digitálního.

Pro toho NEJ seznamáckého psa byl marketingový tým ochotný jít až na kraj světa, naštěstí hned asi po stodvacáté schůzce s různými designéry se ukázalo, že ho vymazlí zlaté české ručičky studia Nice!. Tedy české nebyly úplně, podobu nového 3D psa dirigovaly i ruce až z Austrálie. Ty patřily famóznímu animátorovi, který se mimochodem podílel i na Hvězdných válkách a dalších animátorských peckách.

A výsledek? Náš nový seznamácký krasavec se pyšní 1,5 milionem hebkých chlupů, všechna gesta umí na povel díky 136 ovladačům a člověk má co dělat, aby si rukou neprorazil monitor, protože má chuť ho na obrazovce pohladit.

Díky všem, co se na vymazlení našeho psa podíleli, a zdravíme našeho prvního Krastyho kamsi na vesnické zápraží. Snad má ze svého následovníka taky takovou radost, jako máme my.

Sdílet na sítích